Demonstranter: – Boikott Israel!

Torsdag skulle Stortinget stemme over norsk boikott Israel. Nå er voteringen utsatt til neste uke.
Fredag, 2 februar, 2024 - 12:10

Torsdag ettermiddag skulle Stortinget stemme over en rekke sanksjoner mot Israel. Forslagene er fremmet av fire stortingsrepresentanter fra Sosialistisk Venstreparti (SV).

En halvtime etter at voteringen skulle være ferdig, kunne NRK melde at Stortinget hadde utsatt den til neste uke. Dette fordi debatten i Stortinget hadde gått over tida.


En stortingspolitiker skuer ned på demonstrantene. Foto: Ulrikke Torgersen 

Blant forslagene var et initiativ til en internasjonal våpenembargo mot Israel, frysing penger og eiendeler til personer støtter handlinger som truer tryggheten til folk på Gaza, å innføre et forbud mot import og eksport som bidrar til det israelske regimet, samt fryse frihandelsavtalen med Israel til krigen i Gaza er avslutta. 

– Jonas, hør! Barn i Gaza dør!

Mens debatten fortsatt foregikk i Stortinget, aksjonerte noen hundre mennesker på Eidsvolds plass. Det var Palestinakomitéen som sto bak demonstrasjonen. Partier og organisasjoner som AUF, Changemaker, Norges kristelige studentforbund, Den Palestinske Norske Forening i Norge, Islamskole Bærum, Norges Fredsråd, og Kvinnefronten var blant de tilsluttede. 


Utenriksminister Espen Barth Eide er ikke enig i demonstrantenes krav. Foto: Stortinget Stortinget

Aksjonistene krevde at Norge gjør mer i konflikten mellom Israel og Hamas og krever at sanksjonene går gjennom. De ropte slagord som “Jona, hør! Barn i Gaza dør!” og “Boikott Israel!”

I debatten inne på Stortinget var det høy temperatur.  

Blant talerne var utenriksminister Espen Barth Eide.

– Det må ikke være noen tvil om at Norge skal bidra lenge mye og mer, men det må nettopp samordnes med partene og det internasjonale samfunnet, ikke bare noe man kaster ut et forslag her i Stortinget før noe av dette er klart, sa han fra talerstolen.

– Rokker med Israels eksistens

Christian Tybring Gjedde fra Utenrikskomitéen og Fremskrittspartiet (Frp) var klar i sin tale til Stortinget.

– Forslagene rokker med Israels eksistens, de er helt uten tanke for konsekvenser for Israel og selvsagt for jødenes overlevelse, de er fremmed for å skape et klima for diplomati, fortsatte Gjedde.

Marian Hussein (SV) er en av representatene bak forslaget om boikott.  

– Norge kan vise lederskap og ta initiativ til internasjonal våpenembargo. Det kan ikke være sånn at vi hele tiden skal vente på andre allierte, sa hun fra talerstolen. 

Hun fortsetter: – Hva er det som gjør at vi står igjen så handlingslammet, når drapene skjer og når verdenssamfunnet skriker etter vestlige land?

– Ikke forpliktet 

Ute på Eidsvoll plass talte blant annet jurist og folkerettsrådgiver i Redd Barna, Mads Harlem. 

At du holder appell her i dag, betyr det at du støtter sanksjonene? 

 – Det er et politisk spørsmål hvor Redd Barna ikke har noe politikk i dag. Jeg er her for å snakke om det folkerettslige. Vi er ikke forpliktet etter folkeretten til å innføre en full boikott. 

Til Journalen forklarer han at etter folkeretten er land forpliktet til å hindre folkemord og krigsforbrytelser, men at en total boikott av Israel ikke er et folkerettslig krav. 


Folkerettsrådgiver i Redd Barna, Mads Harlem, holder appell. Foto: Ulrikke Torgersen 

 – Folkerettslig er våpen mer tydelig regulert, vi ser det derfor som helt naturlig og helt riktig at man nå vurderer å stoppe våpensalget til Israel, gitt den situasjonen som er nå, understreker han. 

Han sier at om man vil gå lengre, må det bestemmes politisk.  – Det er selvfølgelig mye statene kan gjøre selv om de ikke er forpliktet til det etter folkeretten, påpeker han. 

– Skammer meg

Aksjonist Marte Ferkingstad var tilstede på demonstrasjonen. 

– Det er en selvfølge at vi må stå opp mot det som skjer. 

Hva mener du politikerne bør gjøre?

– Stemme for sanksjoner mot Israel, og en full boikott. Vi må slutte å levere noe som helst som kan brukes i krigen mot palestinerne. 


Marte Ferkingstad har skammet seg lenge over det hun mener er manglende norsk innsats for Gaza. Foto: Ulrikke Torgersen 

Hva vil du tenke om sanksjonene blir nedstemt av politikerne? 

– Jeg skammer meg. Det gjør jeg allerede, fordi det har tatt så lang tid. Jeg spør meg: Hvilken siden av historien har de lyst til å stå på? Vil Støre og regjeringen bli huska for de som støtta et folkemord?, spør hun.