Sofia (16) og moren hennes demonstrerer på Eidsvoll plass mot krigen i Ukraina. Foto: Ingrid Lang.

To år siden Russland invaderte Ukraina: – Vi gir aldri opp

24.februar var det to år siden Russland invaderte Ukraina. Det ble markert med demonstrasjon, appeller og ukrainsk musikk på Eidsvoll plass.
Mandag, 26 februar, 2024 - 09:34

24.februar 2022 invaderte Russland Ukraina. Foran Stortinget var plassen dekket av Ukrainske flagg for alle de som møtte opp foran Stortinget. 

– Det to år siden at Ukraina gikk til fullskala krig mot Russland, i den tro at makt gir rett, sa utenriksminister Espen Barth Eide over høyttaleren til de som møtte opp på Eidsvoll plass for å demonstrere. 

Ti år siden innvasjonen av Krim

Eide fortalte om at det i virkeligheten er ti år siden krigen startet, dengang Russland invaderte Krim. 

– Ukrainere, dere har igjen vist hele verden at dere står sterke sammen. At dere har en urokkelig vilje til å forsvare deres rett, sa Eide. 

– Russlands krig mot Ukraina er et alvorlig brudd på folkeretten. Fullstendig ulovlig, fullstendig uakseptabel, og det er vår tids aller største sikkerhetspolitiske utfordring, fortalte han videre. 

En stor del av Eides appell handlet om hvor mye som står på spill i denne konflikten også for Norge. Han fortalte at ingen annen krise eller konflikt har så stort potensiale til å påvirke Norge, dersom vi tillater Russland å flytte grensende makt. 

– Alt som er viktig har blitt igjen i Ukraina

De fleste som møtte opp var av ukrainsk bakgrunn. Flere hadde laget skilt for å uttrykke sin frustrasjon. Blant dem er Sofia (16) fra Kyiv. Hun ønsket ikke å oppgi etternavnet sitt, men demonstrerte sammen med moren og broren sin.  

– Det er viktig for oss å være her, fordi det handler om hjemlandet våres. Vi er fra Kyiv, og flyttet til Norge 8.mars 2022, fortalte Sofia. 

– Faren min har blitt igjen i Ukraina. Det samme har bestemoren min og katten min. Alt som var viktig for oss har blitt igjen i Ukraina, fortsatte hun. 

Sofia fortalte at, fordi hun er under 18 så får hun ikke lov til å flytte fritt tilbake til Ukraina, derfor ønsker de å støtte landet sitt fra Norge.  

– Det er viktig å minne alle om hva Russland har gjort mot Ukraina, minne dem om at krigen fortsatt foregår og vi gir aldri opp, avsluttet Sofia. 

– Russland har samlet Ukraina

Jubel og klapp høres over plassen da Eide fortalte om hvordan Russland ikke er i nærheten av å nå sine strategiske mål. De inkluderer blant annet å styrte det demorkatiske styret i Kyiv. 

–  Russland har samlet Vesten, og Russland har samlet Ukraina, sa Eide. 

– Russland forventet helt åpenbart at det europeiske samholdet skulle slå sprekker. Men det vi ser tvert imot er et europeisk samhold som er sterkere enn på svært lenge, fortsatte Eide. 

– Ukrainere, deres kamp er også vår kamp. Norge står urokkelig ved deres side, avsluttet Eide.