På Meteorologisk Institutt prøver de å spå vårets vær. Foto: Erlend Grov Statle

Derfor har været variert i vinter

Utvekslingsstudent forteller om sin opplevelse av vinteren, og statsmeteorolog forklarer.
Onsdag, 7 februar, 2024 - 15:02

Været på østlandet har i vinter variert med kuldebølger og store mengder snøfall. Statsmeterolog Pernille Borander beskriver vinteren som vanlig og kald frem til kuldesjokket som kom til Januar. Svingningen med litt mer varme i slutten av januar skapte mye is på veier, før det igjen har blitt en kuldeperiode i det siste.


Rosie Brommel, utvekslingsstudent i skandinaviske studier. Foto: Erlend Grov Statle

Utvekslingsstudent med hennes opplevelse av vinteren

Engelske Rosie Bromell har bodd i Norge under hele vinteren. Til vanlig studerer hun ved universitet i Cambridge i England, men er nå på utveksling i Oslo i forbindelse med studiet “Scandinavian Studies”. Hun sier at kuldebølgene har gått fint fordi hun har vært forberedt på kulda.

– Jeg syns det har gått fint med kulda, så lenge jeg har funnet ut hva jeg skal ha på meg. Jeg har trengt broddene mine i vinter for å si det sånn, sier Bromell.

Hun har altså virkelig erfart utrykket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!» under utvekslingsoppholdet. Det eneste hun syns har vært vanskelig psykisk med det norske været er de mørke morgenene og at det er lite sollys på vinteren.

– Hjemme i England er det nesten alltid lyst på morgenen, så de mørke morgenene har gjort det vanskeligere å komme seg opp om morgenen. Det at sola står opp etter klokka ni er ikke vanlig for en fra Storbritannia, sier hun.

Statsmeteorolog forklarer

På meteorologisk institutt forklarer Pernille Borander under TV-vakten hva som er grunnen til de store svingningene

– Det handler rett og slett om hvor lavtrykkene går. I begynnelsen var det kjølig kald vind fra nord, mens innslagene fra sør har gjort at denne varmen og isen kom i måndesskifte, sier hun.


Statsmeteorolog Pernille Borander forklarer det varierende været mens hun har TV-vakt på Meteorologisk institutt. Foto: Erlend Grov Statle

Borander forklarer også at været i Norge generelt varierer. Hun påpeker at det er et komplisert spørsmål, og at det er en grunn til at man må ha en master for å jobbe med dette. Likevel prøver hun å komme med en litt forenklet forklaring på det norske vekslende været.

– Vi i Norge er akkurat på det skille mellom den kalde lufta fra Nordpole og den varme lufta fra sør/Ekvator. Når du får veldig store temperaturkontraster, dannes de nevnte lavtrykkene. Og når disse dannes blir det et ganske varierende vær, forklarer Borander.

Fremover sier hun også at man kan forvente en litt kald februar, men at det sakte men sikkert vil bevege seg mot vår i slutten av måneden. Våren er selvsagt vanskelig å spå, men hun forventer at den, som norsk vær generelt, vil gi varierende vær.