Eldrebølgen: Bekymret for gutta
Eldre menn utgjør den gruppen som er mest utsatt for ensomhet. På Grefsen Frivillighetssentral gjør de tiltak for å få med alle.
Fasttelefonen klinger i det fredelige fellesrommet.
– Grefsen Frivillighetsetral, du snakker med Astrid.
Personen på den andre siden av tråden, svarer med en mumlene og hes stemme.
– Hei, Sissel! Ja, bare kom innom du. Ha det!
Grefsen Frivillighetssentral er en møteplass med hjelpesentral og aktivitetssenter. Organisasjonen er under Norges Frivillighetssentraler. De forskjellige sentralene skal hjelpe nærmiljøet sitt ved å ha tilbud som skal skape et inkluderende lokalsamfunn.
I Helseundersøkelsene i Trøndelag (HUNT), antar de at antallet eldre i Norge som opplever mildt alvorlig grad av ensomhet, kan stige fra ca. 180.000 i 2020 til 290.000 i 2035.
På Grefsen retter de frivillige seg mot å hjelpe lokalmiljøets pensjonerte og trengende.
– Det skal ikke bare være en møteplass. Vi har frivillige som rykker ut på oppdrag og hjelper med praktiske ting. De er nesten som hjemmesykepleiere, minus helse- og psykiatridelen, forteller daglig leder Astrid Sømoen (52).
Sentralen har 45 frivillige pensjonister som leverer like mye arbeidskraft som ti faste ansatte i året.
– De som er her på huset i løpet av dagen jobber også mye med mennesker. De sier hei og prater med gjester. Mange kommer inn for å legge opp bukser, siden eldre ofte blir litt kortere og krymper litt. Da får de muligheten til å ta en kaffe og henge litt her. Kanskje de møter på naboen sin eller får seg en ny venn, sier Sømoen.
Gjenbruk som sosial arena
Inne på loppestuen viser Sømoen frem islenderjakker og gamle VM-gensere, populære kjøp blant studenter som besøker sentralen.
– Det er veldig fint at mange stikker innom bare for å titte, også setter de seg ned og tar en kopp kaffe og bruker litt av dagen.
Hun forteller videre at alt de tjener på loppemarkedet går direkte til aktiviteter på senteret. De arrangerer forskjellige aktiviteter for å inkludere så mange som mulig.
– Vi har ukentlige turer, trim og bokklubb. På turene er vi tolv til 15 damer og én mann, på trimmen er det kun kvinner og på bokklubben er to av tolv menn.
Herreavdeling
De besøkende prater mens glassene klirrer idet de blir tatt ned fra hyller og bord proppfulle av serviser og porselen.
Antikvitetene viser til forskjellige tiår av stiler, fra detaljerte blomstemønstre til dyremotiver. Sømoen viser til en krok omringet av bokhyller der de skal lage en egen herreavdeling.
– Gutta er jo ikke så glad i porselen, klær og sånt. De liker Morgan Kane, LP plater, krim-bøker, jakt og fisking. Lage litt sånn sigar-heim. Det høres kanskje klisjeaktig ut, men det er det som får de hit.
Den daglige lederen forteller at de sliter med å få med de pensjonerte herrene med på aktiviteter. Derfor prøver hun å legge opp flere aktiviteter som appellerer til fellesinteresser.
– Særlig menn blir ofte veldig ensomme. De syns det er rart å gå rundt i butikker på Storo storsenter hvis de ikke skal ha noe. Generasjonen av menn som er 70-90 år er ikke så sosialt drevne. Derfor skal vi bygge en egen avdeling for de på huset.
De mest sårbare
Røde Kors' seniorrådgiver for program eldre, Annelise Dyrli Flor, tenker ofte på menn når det kommer til frivillighet og ensomhet.
– Vi har et problem, vi når ikke ut til dem som er aller mest sårbare, disse er særlig eldre ensomme menn. Det gjelder også litt på frivillige siden, vi har ikke mange menn som frivillige. Jeg er bekymret for den gruppa, fordi eldre menn er høyest på selvmordsstatistikken, forteller Flor
På Grefsen Frivillighetssentral har de rekruttert mer menn for å jevne ut kjønnsfordelingen hos de frivillige. For å prøve å tiltrekke flere menn til å komme på huset.
– Det skal ikke være dametreff her. På de faste aktivitetene våre er det 99 prosent av damer som deltar. Det er likevel ganske likt mellom de som kommer innom, henger og slår en prat, sier Sømoen.
Flor mener man må snakke mer til kunnskapene og interessene deres for å nå dem.
– Flere steder må tenke på utforming av aktivitetene, slik at de er rettet mer mot menn. Selv om det høres stereotypisk ut ser vi at det er det som har fungert. Hvis vi har en manne-gruppe med snekkerverksted, så er det faktisk noe som har tiltrukket flere menn. I tillegg til besøksvenn med hund.
– De gutta synes det er så flaut å sitte sammen med andre, da håper jeg de tørr å lande her, avslutter Sømoen om herreavdelingen.
Eldrebølgen
I dørkarmen til fellesrommet dukker en dame opp, stemmen hennes tar over rommet.
– Hei!, sier Torill Øyhaugen Bekken (78) og kaster seg ned i stolen ved siden av Sømoen.
– Apropos den kåpen du fiksa, den med glidelåsen. Da kjøpte du ny glidelås ikke sant?, spør Sømoen.
– Ja, for den var litt for lang, men det var en annen hos meg, så jeg bare beholdte den jeg.
– Hva vil du ha for det? Skal vi vippse deg penger? Hun synes at du må få lønn for strevet.
– Ja, den var jo en del jobb.
Bekken har vært frivillig i åtte år på sentralen. Hun er en del av teamet som hjelper besøkende med å reparere klær.
Bekken nevner at nabobydelen Nydalen har seniorkino på onsdag og fredager, men at det fortsatt er mangel på møteplasser for eldre der.
– Jeg synes samlingsplasser for spesielt eldre er viktig og må bli satt mer i søkelyset, ettersom eldrebølgen kommer uansett.
«Glemt i eget hjem»
Flor er forfatter av rapporten til Røde Kors «Glemt i eget hjem» fra 2022, som belyser situasjonen for eldre som bor alene i Norge, med et særlig fokus på ensomhet og mangel på sosial kontakt.
Rapporten følger opp en tidligere undersøkelse fra 2018 «Ingen tid til omsorg», og skal gi et frivillighetsperspektiv på situasjonen og ensomheten blant eldre som bor alene. Flor mener at innholdet fortsatt er relevant i dag.
– Vi får daglige henvendelser fra personer som er ensomme, særlig eldre. Det er ikke sånn at det stopper. Hvis man ser på antallet eldre som bor hjemme, kan man anta at det kommer til å fortsette å øke med antallet ensomme pensjonerte, sier Flor
– Den mest interessante gruppa her er de eldste eldre, over 80. De vil ofte rapportere mer ensomhet, som er mer naturlig, for jo eldre du blir, jo mindre nettverk vil du også få.
Alltid åpen dør
– Hallå! Vil du ha kaffe eller te? Neivel bare kos deg med å kikke litt rundt, sier Sømoen til en eldre herre på lokalet.
– Jeg vet ikke om det er så mange møteplasser, sånn som du bare kan gå til uten å ha noe avtale eller noe. Men det burde det vært mye mer av at døra er åpen sånn som det er her.