Julian Assange risikerer i verste fall en dom på 175 års fengsel i USA. Bildet er tatt i 2014. Foto: Cancillería del Ecuador (CC BY-SA 2.0 DEED Wikimedia Commons)

Frykter Assange-utlevering: – En skandale

Presset på britene og amerikanerne øker, mens kona frykter at ektemannen kan være på amerikansk jord innen denne uka.
Tirsdag, 20 februar, 2024 - 12:27

Den tidligere redaktøren for WikiLeaks, Julian Assange, risikerer en dom på 175 år i fengsel i USA, hvis han blir utlevert fra Storbritannia. Tirsdag skal to dommere bestemme om Assanges sak får prøvd seg for britisk høyesterett. 

En som er til stede i London er professor emeritus ved OsloMet og leder for Assangeutvalget i Norsk Pen, Rune Ottosen. Han skal følge saken og er helt klar på hvordan han vil betegne en eventuell utlevering.

– Det vil selvfølgelig være en skandale hvis det skulle skje. Det vil være et angrep mot pressen og ytringsfriheten, sier Ottosen.

Uerstattelig informasjon

Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk Pen sendte fredag ut et opprop til Norges utenriksminister Espen Barth Eide, samt til den amerikanske og den britiske ambassaden. De mener en utlevering vil få alvorlige konsekvenser for pressefriheten.

– Det er publisert tusenvis av dokumenter med informasjon som vi ellers aldri ville blitt kjent med. Slike metoder er viktig for de som dekker konflikter og det er derfor amerikanerne vil avskrekke personer som pønsker på lignende avsløringer, sier Ottosen.


Leder for Norsk Pens Assangeutvalg, Rune Ottosen, mener en utlevering av Julian Assange vil være katastrofalt. Foto: Benyamin Farnam Benyamin Farnam

Assange og varslernettstedet WikiLeaks ble verdensberømt i 2010 da de publiserte graderte dokumenter som blant annet avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

– Aviser og medier dekker lekkede saker hele tiden. Det er en helt vanlig metode for å avdekke urett, som i Assanges tilfelle gjelder krigsforbrytelser, sier Ottosen.

Frykter lynrask utlevering

Siden avsløringene kom i 2010 har australske Assange vært begjært utlevert av amerikanske myndigheter. Han har siden 2019 sittet fengslet i Belmarsh i London. Før det satt han sju år innesperret på Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige hvor han var anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner tilbake i 2010.

Kona til Assange, Stella Assange, hevder at mannen risikerer å bli utlevert allerede dagen etter.

– Blir han utlevert, vil han dø, hevdet hun på en pressekonferanse i forrige uke.

Kraftig kritisert

Den britiske journalisten og forfatteren Peter Osborne har fulgt saken tett. Han mener at journalistikken til Assange er prisverdig og at Storbritannia skuffer i denne saken.

– Storbritannia har en fantastisk tradisjon for å tillate uenighet og la bråkmakere blomstre. I stedet kastes Assange i fengsel og blir høyst sannsynlig utlevert om noen få dager, slik det ser ut nå, sier Osborne til NRK.

Australias statsminister Anthony Albanese har den siste tiden vært svært kritisk til at landsmannen kan bli utlevert til USA.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å gjøre det veldig klart hva min mening er om dette, og amerikanske myndigheter er veldig klar over hva Australias regjering mener. Ingen er tjent med at han fengsles, sa Albanese, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Emneord: