Forsvarsminister Bjørn Aril Gram ønsker tettere samarbeid mellom Forsvaret og forsvarsindustrien. Foto: Vetle Viken.

Gir 180 millioner til styrket forsvarssamarbeid

Forsvarsministeren vedgår at det er vanskelig å slå Russland i en ren ressurskrig.
Torsdag, 22 februar, 2024 - 15:22

Torsdag kunngjorde forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at regjeringen gir 180 millioner kroner til å styrke samarbeidet mellom forsvarsindustrien og forsvarsdepartementet. Prosjektet skal vare over de neste tre årene.

Målet til den norske regjeringen er å støtte Ukraina her og nå, men også på et langsiktig plan, i tillegg til å styrke egne forsvarslagre. Ifølge Gram skal en kombinasjon av kvalitet og kvantitet være svaret.

– Vi må få frem resultater og teknologier som er sterkt etterspurt av Ukraina. Vi må styrke egenbeskyttelse, utholdenhet og måter å utkjempe krigen på, sier Gram.

– Enorme tap

Forsvarsministeren er klar på at en langvarig ressurskrig med Russland, ikke er det verken han eller Ukraina ønsker seg.

– Hvis Ukrainas forsvarskamp bare blir et spørsmål om volum, så vil Russland ha en fordel. De har flere folk, de har en stor produksjonskraft og har vist evne til å generere nye styrker og materiell. De er også villig til å ta enorme tap, sier Gram.


155 millimeter artillerigranater er noe av det Ukraina etterspør nye forsendelser av. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

Den siste tiden har Ukraina møtt motgang på slagmarken og blant annet tapt den østukrainske byen Avdijivka etter flere måneder med intense kamper. Ukrainas president har gitt manglende våpendonasjoner skylda for tapet.

Gram trekker frem at Norge har donert stridsvogner, artillerisystemer, luftvern og nå trener ukrainske piloter. Han sier alt dette vil fortsette, men kommer ikke med noen spesifikke tiltak.

– Vi prøver å tenke mer langsiktig og se på hva som kan gi Ukraina muligheten til å komme på offensiven gjennom å være innovative.

Ønske forutsigbarheten

Etter at forsvarsministeren hadde lagt frem den nye samarbeidspakken, deltok han i et møte med Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI). FSI er en interesseorganisasjon for norske selskap som har virksomhet innen våpen- og sikkerhetsbransjen.

– Stikkordet for oss er forutsigbarhet. Skal vi få opp kapasiteten til det som bli etterspurt, trenger vi ytterligere investeringer, sier administrerende direktør i FSI, Torbjørn Svensgård.


Etterspørselen hos våpenindustrien har blitt vendt på hodet de siste årene, sier leder for Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening, Torbjørn Svensgård. Foto: Vetle Viken.

Han sier at Norge i mange år, fra starten av 90-tallet frem til 2022, gjorde innskrenkinger i forsvarsindustrien, men at dette nå er snudd på hodet.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen påvirker markedet, og nå er situasjonen helt omvendt enn det den var. Forsvar skal bygges opp, alt etterspørres og det etterspørres fort. For å unngå å sakte akterut, må vi fortsette å investere, sier Svensgård.

Forrige lørdag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at regjeringen vil gi den største bevilgningen til Forsvaret siden andre verdenskrig. Han varslet at midlene vil bli bevilget før sommeren, men har ikke villet gå nærmere inn på hvor mye Forsvaret skal få.

Emneord: 
Tags: