Det var rigget istand rød løper og bålpanner på premierefesten til "Eallogierdu - Tundraens vokter" på Colosseum kino. Foto: Hedvig Søilen

Historisk filmpremiere

Samenes nasjonaldag feires med samisk premierefest på Colosseum kino. Regissør og manusforfatter Sara Margrethe Oskal har laget historiens første kjærlighetsfilm fra Sápmi.
Onsdag, 7 februar, 2024 - 11:07

På samenes nasjonaldag er det duket for premierefest for den nye filmen, “Eallogierdu - Tundraens Voktere”, på Colosseum Kino i Oslo. Filmen er historiens første kjærlighetsfilm fra Sápmi, og den har premiere på norske kinoer fredag 9.februar. 


Regissør og manusforfatter Sara Mathilde Oskal foran en fullsatt sal på Colosseum. Foto: Hedvig Søilen 

Utenfor Colosseum var det satt opp lavvo og fyrt i bålpanne, og den røde løperen er rullet ut. Inne i storsalen, foran en nesten fullstappet sal, står en stolt og takknemlig regissør og manusforfatter. Sara Margrethe Oskal har ventet lenge på å få lage denne filmen, og den betyr mye for henne. 

– Jeg har hatt en drøm i ti år om å lage denne kjærlighetsfilmen her. Denne filmen er bygget på mine egne erfaringer, sier hun.

Oskal var selv reindriftsutøver i ti år, men drømmen om å fortelle historier, være skuespiller og manusforfatter var så sterk at hun valgte bort det livet. Skammen knyttet til det vanskelige valget skildrer hun i filmen. 

Den samiske kjærlighetsfilmen er Oskals debutfilm. I filmen møter vi alenemor og kunstner Lena som har bodd mange år i Oslo, før hun flytter tilbake til Sápmi for å forske på kjønnsroller i et kunstprosjekt. Det oppstår en romanse mellom Lena og reindriftsutøveren Mahtte, men Mahttes mor gjør det ikke enkelt for de to. 

– Jeg ønsker å videreformidle kunnskap om det fantastiske livet på vidda, kjærligheten til naturen, kjærligheten til reinsdyra og ikke minst kjærligheten mellom to mennesker, sier Oskal. 


Skuespiller Inga Marja Utsi håper filmen gir bedre forståelse av den samiske kulturen. Foto: Hedvig Søilen 

Filmen ble godt mottatt da den hadde verdenspremiere på den internasjonale filmfestivalen i Toronto i høst. Skuespiller i filmen Inga Marja Utsi er likevel spent på responsen nå som filmen skal vises på norske kinoer. 

– Responsen vi har fått til nå har vært veldig positiv og spesielt i forhold til den fine naturen. Det er spennende at den skal vises rundt om i Norge, og jeg tror mange vil lære mye og få et nytt perspektiv på livet på vidda. Jeg håper de ser den interne sjarmen med det, sier hun. 


Aina Susanne Førster har pyntet seg for anledningen. Foto: Hedvig Søilen Foto: Hedvig Søilen

 

Aina Susanne Førster er blant dem som så filmen på festvisningen på Colosseum i kveld. Hun synes filmen levde opp til forventningene. 

– Jeg synes filmen hadde en veldig fin historie og jeg liker måten de har representert den samiske kulturen på. Den viser til aktuelle problemstillinger. At det er så stort fokus på den mannlige rollens følelser rundt problemene som dukker opp gir et nytt og unikt perspektiv, sier hun. 

Emneord: