Dua Lipa viser peace-tegnet under en live-opptreden og intervju på Grammy museum i 2018. Foto: Justin Higuchi (CC BY 2.0 DEED Flickr)

Israelske rappere ønsker Dua Lipa død

På hitlistene i Israel ligger raplåten "Harbu Darbu". Midtøsten-forsker mener låta glorifiserer den totale ødeleggelsen av Gaza.
Mandag, 19 februar, 2024 - 14:20

Den hebraiske raplåten “Harbu Darbu” av de israelske rapperne Ness og Stilla ligger høyt oppe på hitlistene i Israel. I låten tar de til orde for at israelske soldater skal drepe kjendiser som har uttrykt støtte til Palestina i krigen, blant annet artisten Dua Lipa.

Bekymringsverdig begeistring

Pelle Valentin Olsen er Midtøsten-historiker ved universitetet i Bergen. I et intervju med NRK uttrykker han at begeistringen for denne låten selvfølgelig er bekymringsverdig.

– Låten glorifiserer volden og den totale ødeleggelsen av Gaza, samt kollektiv avstraffelse av alle som bor der. Men det er den israelske regjeringen som først spredte denne retorikken, sier Pelle Valentin Olsen til NRK.

Krigsrop fra Syria

Uttrykket “Harbu Darbu” er et gammelt arabisk krigsrop fra Syria. Ordtaket uttrykker at man skal ødelegge fienden. Jerusalem Post skriver at det er mange unge israelere som har omfavnet låten og sinnet den representerer.  

De israelske rapperne har derimot mottatt trusler etter at de ga ut sangen i november i fjor. Til det israelske nettstedet Ynet forteller Stilla at det er verdt å motta trusler dersom de øker moralen i landet.