Flere skianlegg i Norge rapporterer om økt besøk i 2024. Foto: Vetle Ravn Viken.

Jubeltall for Tryvann – solid økning fra 2023

Når prisene er høye i Europa strømmer turister til de norske skibakkene.
Fredag, 23 februar, 2024 - 17:33

Varme, svette og spente. På T-bane-perrongen står unger og voksne i store, fargerike vinterjakker. I hendene holder de slalåmski, snowboard eller langrennsski. Det er vinterferie på Østlandet, og folk strømmer til løypene rundt Oslo.   

17 stopp, 30 minutter og 360 høydemeter etter Majorstuen, har sporene løftet skiglade nordmenn og turister opp til en vinterlig lekeplass.

Kulde er gull 

Skibakken på Tryvann har hatt en eventyrlig start på sesongen. Så langt har Skimore registrert 208.000 besøkende, noe som er nesten 20 prosent mer enn på samme tid i fjor.

– Vi ligger bra an, sier daglig leder hos Skimore Tryvann, Espen Bengston.


Denne vinteren har det vært svært gode forhold, sier skibakkesjef Espen Bengston. Foto: Vetle Ravn Viken

Allerede i november ble grunnlaget for den gode sesongen lagt. «Boss», som Bengston blir kalt av enkelte ansatte, sier at kulden i starten av sesongen tillot snøkanonene å legge et solid fundament i bakken.

– Det har vært en god vinter med kulde og snø her oppe, men også i byen. Den beste markedsføringen vi kan få, er at det snør i Oslo, for da får folk lyst til å stå på ski, sier Bengtson.

Europeere strømmer til 

Summingen av nederlandsk, engelsk, fransk og norsk treffer ørene i det man går inn i den varme kafeen rett ved bakken. Flere bærer forsiktig rundt på pappkopper, fylt til randen av krem og kakao.

– Vi har en økende grad av turister. Det har nok med tilhørigheten vår til Oslo, man kan liksom kombinere kunst og kultur med skiferie, sier Bengston. 

Med dyrtid i Europa kan det virke som at flere utlendinger legger skiferiene til Norge, istedenfor Alpene. Det har i hvert fall familien Slot/Iderda fra Nederland gjort.

Vanligvis står den lille familien på ski i de østerrikske alpene, men har i år lagt turen til Oslo, før de skal videre til Skeikampen.

– Det er ferie i Østerrike og mye mer folk der enn her. Vi brukte bare et par minutter i heiskøen. Norge er et dyrt land, men å stå på ski er enda dyrere i Østerrike, sier mamma Kim Iderda.


Familien har reist helt fra Nederland til Oslo denne vinterferien. F.v.: Wouter Slot, Morris Slot (13), og Kim Iderda. Foto: Vetle Ravn Viken

Nasjonal økning

Selv om ventetiden i heisen kun er på noen få minutter, er parkeringsplassen stappfull. Og det er ikke bare Tryvann som har økning i besøk. Både Narvikfjellet og Trysil rapporterer om det samme.

Narvikfjellet har nemlig også hatt en økning på 20 prosent sammenlignet med fjoråret, opplyser Gøran Larsen i Narvikfjellet-ledelsen til Journalen. Trysil ønsker derimot ikke å oppgi spesifikke besøkstall. 

VG får opplyst at Kvitfjell og Hafjell har tolv prosent økning i antall besøkende. Anleggene oppgir også at de opplever en økning i antall utenlandsgjester, særlig fra Nederland, Tyskland og Danmark.

Jomfrutur 

Tilbake i kafeen virrer familien Simmons frem og tilbake mens de gjør seg klar for bakken. Sko, hjelmer, votter og briller ligger strødd rundt dem.

Pappa Sam er kanadier, og barna er vokst opp i London, men mamma Kristin er norsk og født med ski på beina.

Denne vinterferien har mamma sendt de to eldste barna på skiskole, men minstemann i familien er på vei ut til sin første skitur. Spent, men skeptisk, ser fem år gamle Paula bort på storesøstrene Nora og Henny. Timberland-skoene er byttet ut med stive slalåmstøvler. 

– Er man norsk, så er man norsk, sier mamma Kristin og ler.


Trygt mellom mamma og pappa tar Paula Simmons (5) sine første stavtak. Foto: Aurora Stray-Pedersen.

Solen har gjemt seg bak et lett dekke av tåke. Lyset i bakken er nå blålig. I tåkeheimen over Oslo forsvinner alpinistene så fort de setter utfor bakken. Innen stolheisen har fraktet de besøkende opp til toppen, kan solen ha tittet fram igjen.

– Løypene er veldig fine og været har stort sett vært veldig fint. Det har ikke vært like tåkete tidligere denne uka som det er nå, sier 13 år gamle Henny Simmons.


Skitunnelen frakter mamma Kristin, lillesøster Paula og pappa Sam trygt opp til toppen. Foto: Vetle Ravn Viken

– Det er så gøy 

Som perler på en snor kommer stolheisene sakte, men sikkert oppover mot Tryvannstårnet som ruver 531 meter over havet.

Smørblide og med solen i ansiktet siger Sigrid og Håkon Nyeggen Sommer av på toppen. Søsknene forteller at de elsker å tilbringe vinterferien i bakken.

– Det er så gøy, men denne vinteren har vi ikke vært her så ofte som vi pleier, sier storebror Håkon (12).


Søsknene Sigrid (9) og Håkon Nyenget Sommer (12) tar seg gjerne en tur i vintersola. Foto: Vetle Ravn Viken

Sigrid (9) forteller at det artigste er å hoppe på skihoppene og kjøre fort ned de mange bakkene. Likevel er det en annen vinteraktivitet som utkonkurrerer Tryvanns bakker. 

– Jeg elsker å dra på hytta å hoppe fra taket, sier hun mens den litt mer kameraskye moren flirer i bakgrunnen. 

Årets vinterferie går mot veis ende, og bakkesjef Bengston håper på en like god fortsettelse på sesongen. 

– Vi mener at et godt produkt og forferdelig flinke folk, er grunnene til at vi har godt besøk. Men det er nok ikke rekord, sier Bengston.

Han har jobbet i bakken i det han kaller «mange, mange år» og stortrives fortsatt. 

– Jeg trives veldig godt og er heldig som har en jobb hvor jeg får være så mye utendørs. Det er veldig meningsfullt, sier han. 


Daglig leder på Tryvann manøvrerer folkemengden i skibakken. Foto: Vetle Ravn Viken.

 

Emneord: