– Vi er drevet av en bruk og kast-mentalitet

Februar er kjent som kjærlighetsmåneden, og på Nasjonalmuseet har de laget en pop-up utstilling for å sette fokus på dagens datingkultur.

Bilde av kvinne som kikker på bilder på et bord på Nasjonalmuseet
Ingrid Wisløff Aars viser frem hennes favoritt verker i utstillingen.

Fra og med Valentinsdagen og hver onsdag etter det, resten av februar, har du muligheten for å se den nye pop-up utstilling ved navn "it´s complicated" i studiesalen på Nasjonalmuseet. 

– Utstillingen er inspirert av Valentinsdagen og tar utgangspunkt i verk som man allerede kan oppleve i Nasjonalmuseet sin samling, forteller Ingrid Wisløff Aars. Hun er kunsthistoriker og studiesalkoordinator på Nasjonalmuseet. 

Målet med utstillingen

Utstillingen tar utgangspunkt i ulike verk som symboliserer kontrasten og likhetene i hvordan vi finner kjærligheten i dag, i forhold til hvordan den har oppstått gjennom tiden. Aars legger vekt på at kjærlighet er et evig interessant tema for oss alle, men i denne utstillingen har hun bevisst tenkt på et ungt voksent publikum. Det har hun gjort ved å koble verk på kryss og tvers av kunsthistorien, med sitater som er aktuelle for samtiden. 

Bilde av "Nymfe og amorin" av Francois Boucher
Ett av de mange verkene du kan oppleve i utstillingen er "Nymfe og amorin" av François Boucher, 1700-tallet. Foto: Nasjonalmuseet

– Samtidens regler i "jakten på kjærligheten" har blitt ganske vanskelige å finne ut av. Vi sveiper til høyre og venstre som om vi er drevet av en slags "bruk og kast"- mentalitet, sier Aars. 

– Det var litt interessant å se på dette fenomenet med et kunsthistorisk blikk, forteller Aars videre. 

– Vanskelig å få en ekte "connection" 

Sofie Rorgemoen (23), har selv vært å se utstillingen. Hun kjenner seg igjen i temaene som blir portrettert, og synes at dating-kulturen i dag er viktig å snakke om og sette fokus på. 

–  Jeg merker ofte at det kan være vanskelig å få en ekte "connection" når jeg dater på en dating-app for eksempel, som jo er blitt den vanligste måten for unge å date på i dag, sier Rorgemoen.

Hun forteller videre at hun liker utstillinger som dette, fordi de kan være med på å sette problematikken på spissen, og at man som beskuer av utstillingen kan se ironien i hvordan man fant kjærligheten før i tiden, og hva normen er blitt i dag.

– Det er litt morsomt, fordi vi sitter alle med de samme følelsene. Både før og nå. Uansett om det foregår på en dating-app eller hvordan man enn fant kjærligheten før i tiden, så er det de samme tingene vi både frykter og håper på når det kommer til kjærlighet, ler Rorgemoen.