Anna Marie Simonsen og Marie Kallevik Straume er profesjonelle klovner. Duoen skal snart seks uker til Australia på tour. Foto: Emilia Norberg

Kos på Klovnegym

På Salt er det ikke bare badstuene som har god kok. Mer enn 20 personer møtte til det ferske konseptet Klovnegym.
Tirsdag, 20 februar, 2024 - 12:53

Klovnegym er en treningsarena for klovner. Kurset er gratis og er åpent for dem med ingen, litt eller mye erfaring med klovnesjangeren. Kurset ledes av Marie Kallevik Straume og Anna Marie Simonsen. På workshopen undersøker de spillglede og tilstedeværelse gjennom lek og samspill. 

– Det er jo vondt å drite seg ut, men det handler om å akseptere at det skjedde og dele det med publikum, forteller Straume.


Det var full støtte fra publikum under denne månedens åpne scene. Foto: Emilia Norberg

Voksende miljø

Jentene forteller at de fleste forbinder klovner med det de ser i skrekkfilmer, eller stereotypiske klovner, men her er det ikke det som er tilfellet. Klovnemiljøet er relativt lite, men de ser at denne humorsjangeren definitivt er på vei på oppover. 


Pyramiden på Salt var fylt med flere mennesker som ville prøve ut Klovnegym. Foto: Emilia Norberg

– Det har absolutt blitt et miljø her. Vi ser at fler av de samme folka kommer hver gang, pluss et par nye fjes, sier Simonsen. 

– Dette skal være et trygt sted for alle, hvor det er lav terskel for å teste ut nye ting, sier Straume. 

Én gang i måneden er det åpen scene for alle som vil utforske scenekunsten sin. Denne mandagen var kun den andre gangen scenen har vært åpen.

– Da kan dere komme hit på scenen og prøve hva dere vil, forhåpentligvis humor, sier Straume til de møtte og pyramiden fylles med latter.


Sigmund Lillefjære er fra Ulefoss, men bor i Oslo. Han er vernepleiestudent på heltid og klovn på deltid. Foto: Emilia Norberg

Samme skole som Viggo Venn

En av de som fremførte et klovne-nummer på åpen scene var Sigmund Lillefjære. Han studerer vernepleie på OsloMet, men har en lidenskap for å være klovn. Dette er ikke første gang han står i rampelyset. 

– Forrige gang det var åpen scene opptrådte jeg flere nummer, forteller Lillefjære.

Han har tidligere gått på teaterskolen Ecole Philippe Gaulier i Paris. Der gikk han sammen med den verdenskjente klovnen Viggo Venn, som vant Britain´s Got Talent i 2023. 

– Jeg holder egne show som «Sigmund the viking». Konseptet er en viking som underviser i yoga, sier Lillefjære med et smil om munnen.

Klovne-tour

Workshopen skal drives av vikarer de seks neste ukene, da jentene skal på tour i Australia med forestillingene «Naughty Cabaret» og «Troll». Til sommeren skal også duoen til LA med de samme forestillingene.