Abdullah Alkhattab (22) fikser sin første bil for dagen. Foto: Ingrid Lang.

Trives bra i lære: – Jeg får lov til å gjøre hva jeg vil

Lærlinger er mer motivert enn elever på skolen. Det viser tall fra ny undersøkelse.
Mandag, 26 februar, 2024 - 14:33

– Jeg liker denne jobben veldig godt fordi jeg får lov til å gjøre absolutt alt jeg vil.

Det sier 22 år gamel Abdullah Alkhattab som går i lære for å bli billakkerer. 

Det er tidlig morgen i bilgarasjen på Storo. Klokken har akkurat bikket åtte, og arbeidsdagen har så vidt startet. I garasjen er det en avslappet stemning. Lukten av olje og nybrygget kaffe kjemper om oppmerksomheten. 

- Jeg synes det er viktig å møte i god tid for å få den beste start på dagen, sier han smilende, i full gang med dagens oppgaver. 

Alkhattab har gått to år på yrkesfag på Kuben videregående skole i Oslo før han startet som lærling. På Quick Car Fix Storo har han vært lærling i halvannet år.

Undersøkelser fra Udir

- Hvert år gjennomfører Utdanningsdirektoratet  Lærlingundersøkelsen og Elevundersøkelsen. 

- Undersøkelsene kartlegger hvordan elever og lærlinger har det. 

Kilde: Utdanningsdirektoratet

 

Lærlinger trives

Nye undersøkelser viser at lærlinger trives bedre i lære, enn elever i skolen.

Nesten 8 av 10 lærlinger gleder seg til å gå på jobb, 8 av 10 liker arbeidsoppgavene og 9 av 10 liker å være med kolleger.

Det viser tall fra Lærlingundersøkelsen for 2023 som Utdanningsdirektoratet (Udir) nylig har presentert. Denne undersøkelsen kan sammenlignes med Elevundersøkelsen som har fått mye oppmerksomhet i det siste på grunn av høye mobbetall og lav motivasjon.


Alkhattab er oppslukt av arbeidet sitt Foto: Ingrid Lang

Arbeidsdagen


Alkhattabs på vei for å se om dagens første kunde har ankommet Foto: Ingrid Lang

En durende lyd av en elektrisk fil fyller rommet mens Alkhattab sliper forsiden av en bil.

– Jeg retter opp ting på bilene, grunner dem, sliper, lakkerer og så polerer jeg. That´s it, og jeg har god kontroll på det, forteller Alkhattab stolt, mens den ene bildelen raskt blir byttet ut med en annen. 

Alkhattab prøver alltid å planlegge å bli ferdig på en dag. 

– Noen ganger må jeg bli lengre enn arbeidsdagen, men så slipper jeg å måtte jobbe med det neste dag, sier han idet han plukker opp et nytt verktøy.  

Alkhattab reiser seg opp. Han beveger seg raskt igennom rommet i den grønne arbeidsjakken som komplementerer de ellers grønne detaljene i garasjen, som er bedriftens signatur-farge. 

– Kom! Så viser jeg dere der jeg spray-lakkerer bilene, sier en engasjert Alkhattab.  


Mye tid blir brukt inne i spray-lakkeringsrommet for å få den perfekte finishen på bilene. Foto: Frida Falkenstein


Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ønsker seg flere elever i yrkesfag. Foto: Kunnskapsdepartementet

Vil ha flere i yrkesfag

Statistikken formidles videre til politikere i Kunnskapsdepartementet, hvor Udir kommer med råd om tiltak til forbedring. 

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kan fortelle at flere og flere velger yrkesfaglige utdanningsprogram. Og det er hun veldig glad for. 

– Høsten 2023 startet halvparten av elevene på Vg1 på et yrkesfag. Likevel må vi ha enda flere til å fullføre hele opplæringsløpet, for i 2035 kan vi mangle opp til 90.000 fagarbeidere, kommenter Nordtun i en e-post. 

– Men Lærlingundersøkelsen, som viser at lærlinger trives såpass bra, kan være med på å øke interessen for yrkesfag enda mer, fortsetter hun.

 


Grafikk: Utdanningsdirektoratet.

En mulig grunn

– Jeg har mye ansvar og bilen må se helt perfekt ut. Hvis ikke vil jeg gjøre det på nytt, sier Alkhattab som har fått ansvar for sitt eget område i garasjen.  

Å rette opp bulker og fikse andre mekaniske ting på bilene er egentlig ikke en del av Alkhattabs faste arbeidsoppgaver. Men sjefen hans har mye tillit til ham og gir han lov til dette. 


Jortveit er en av de ansvarlige for elev-og lærlingundersøkelsen i Utdanningsdirektoratet. Foto: Frida Falkenstein

– En lærling har mer innflytelse og ansvar over sin egen situasjon. De søker seg ofte til en arbeidsplass de kjenner, og hvor de kan gjøre noe de interesserer seg for, sier Salve Nergården Jortveit fra avdeling for statistikk og dataforvaltning i Utdanningsdirektortet. 

Dette mener han er en mulig grunn til at lærlinger trives bedre.  

Tall fra Lærlingundersøkelsen har ligget stabilt de siste fire årene, mens Elevundersøkelsen viser en stor økning i mobbing og mistrivsel. 

– Kollegene mine stresser meg aldri og hvis noe ikke blir 100 prosent så blir de ikke sure. De sier bare at jeg skal gjøre det på nytt og det gjør meg veldig glad, sier Alkhattab. 

Alkhattabs rolige energi går hånd i hånd med sangen “despacito”, som spiller over høyttaleren. Det betyr sakte på spansk. 


Mye forskjellig utstyr, inngår i arbeidsdagen til Alkhattab. Foto: Ingrid Lang.

 – Derfor fortsetter jeg å jobbe her 

Alkhattab og sjefen jobber side om side inne i garasjen. På den måte kan Alkhattab allitid stille spørsmål om det er noe han lurer på. 

– Forholdet til kollegene er det jeg liker best her, fordi alle er hyggelige, derfor fortsetter jeg å jobbe her, sier Alkhattab og kikker bort på kollegene.

Videre forteller han at han gjennom lærlingperioden har fått flere tilbud fra arbeidsplassen, men det er nettopp på grunn av kollegene at han velger å bli. 

Kollegene samles hver fredag for å spise lunsj sammen. Da bestiller de ekstra god mat, alltid fra Egon. Øynene til Alkhattab lyser opp når han snakker om dette. 

– Jeg bestiller alltid en cheeseburger, sier han med et smil. 

 


På Quick Car Fix Storo er de opptatt av arbeidsmiljøet. Foto: Frida Falkenstein

 

Emneord: 
Tags: