Legen Mads Gilbert har av mange blitt regnet som et sannhetsvitne til Israels brutale krigføring. Foto: Emilia Norberg
Mads Gilbert om Gaza:

– Fra sykehus til slaktehus

Legen Mads Gilbert forsøkte i flere uker å ta seg inn i Gaza.
Onsdag, 21 februar, 2024 - 12:06

- Det er et slaktehus, sier lege Mads Gilbert.

Tirsdag kveld stod han på scenen på Chateau Neuf og fortalte om sine opplevelser ved å stå på grensen til Gaza. Han beskrev fortellinger som kom ut derfra, om sykehus som hadde blitt til slaktehus. 

Gilbert viste flere bilder og videoer fra det krigsherjede området. Blant annet en video av palestinere som desperat prøvde å grave ut en baby fra ruinene etter et bombeangrep. Folk i salen lot seg gripe, og en i salen begynte å gråte høylytt. 

– Jeg skjønner godt at du gråter, jeg gråter mye selv, deler han med publikum. 

Gilbert presenterer både faktabasert informasjon og egne refleksjoner. Han forteller at det skjer en systematisk utryddelse av det palistinske habitatet og kaller det for sadisme. Bombeangrepene har blant annet gått hardt utover sykehusene i Gaza. 

Lot seg påvirke 

I publikum var Linda Hambro. Hun var en av flere som lot seg påvirke av Gilberts personlige erfaringer og sterke engasjement. 

– Foredraget var veldig gripende, engasjerende og sterkt, forteller Hambro.

– Jeg ønsker nå å engasjere meg enda mer og melde meg inn i Palestinakomiteen etter denne kvelden, sier Hambro og nikker. 


Linda Hambro er ikke medlem av Palestinakomiteen, noe som sannsynligvis endres etter i kveld. Foto: Emilia Norberg

21.desember i fjor skrev Nettavisen et innlegg om at det er på tide å pensjonere Mads Gilbert som et objektivt sannhetsvitne om det som skjer i Gaza nå. Hambro har delte meninger om dette. 

– Jeg hadde ikke brukt ordene objektivt sannhetsvitne ettersom han er på en side, men han er absolutt fremdeles relevant synes jeg selv, sier Hambro.

– Jeg støtter ikke Hamas

Selv om Gilbert blir hyllet av mange, har det også haglet en del kritikk mot han etter talen han holdt i Sør-Afrika i november i fjor. I januar skrev VG en artikkel, hvor de skriver at Gilbert ikke svarte på spekulasjonen om hans støtte til Hamas. Under foredraget derimot gjorde han det ganske klart for hele salen. 

– Jeg støtter ikke Hamas, sier Gilbert med klar tale. 


Storsalen var nærmest full under tirsdagens foredrag. Foto: Emilia Norberg

Full storsal 

Det var Palestinakomiteen som arrangerte foredraget med den kjente norske legen. Birte Bødteker introduserte Mads Gilbert for publikum denne kvelden. Han fikk flere ganger stående applaus fra publiukum. 

– Han trenger ikke så mye introduksjon, her er alles favorittdoktor, ropte Bødteker og publikum jublet. 

Har fremdeles håp

Etter å ha arbeidet med dette i flere år, har ikke Gilbert mistet verken håpet eller troen på et fritt Palestina. Han formidler at dråpene av solidaritet og motstand er det som utgjør forskjellen. 


Et av de siste lysbildene Gilbert viste publikum under foredraget. Foto: Emilia Norberg