Det samiske nasjonalflagget bruker farger som er vanlig for tradisjonelle samiske klær, og sirkelen symboliserer sola, månen og samisk samhold. Foto: Thom Reijnders/Unsplash.

Markerer samenes nasjonaldag

6. februar er den samiske nasjonaldagen. Dette markerer OsloMet med et eget arrangement preget av kultur og kunnskapsdeling.
Mandag, 5 februar, 2024 - 21:05

 – Jeg syns det var veldig fint, sier Emilie Torjussen. Hun er samisk og studerer på OsloMet, og deltok på universitetets markering av samenes nasjonaldag.

Arrangementet inneholdt både foredrag av Mikkel Berg Nordlie, filmvisning av Elle Márjá Eira sin kortfilm “The Sámi have rights”, og musikkinnslag av den samiske scenekunstneren Mari Helander.

– Når man er samisk student så er det fint, det er en anerkjennende handling av OsloMet å ha et sånt arrangement, og det er veldig inkluderende, sier Torjussen.


Emilie Torjussen skriver masteroppgave om undervisning om samiske temaer, og syntes det var et lærerikt arrangement. Foto: Andrea Ulriksen.

Vi har et ansvar

Programansvarlig for kultur og mangfold ved OsloMet, Vibeke Horn, synes den samiske nasjonaldagen er en fin dag til å sette fokus på det samiske.

Hun påpeker samtidig at det er viktig at det ikke forblir med den ene dagen, men at man må ha dette fokuset vedvarende gjennom året.

– Akademia har et stort ansvar. Historisk sett har det blitt gjort ting i forskningen og utdanningens navn i fornorskingspolitikken, som representerer en mørk historie, sier Horn.

– Vi har et ansvar i forhold til hva vi lærer bort til den voksende generasjonen, og da må vi jo begynne med oss selv.

Horn håper at markeringer som denne er med på å skape et studiemiljø og et arbeidsmiljø som er preget av inkludering og mangfold.


Programansvarlig for kultur og mangfold ved OsloMet Vibeke Horn var konferansier på markeringen. Foto: Andrea Ulriksen.


Det var en fullsatt sal som hørte på Mari Helanders joik. Foto: Andrea Ulriksen.

Samisk kultur i varierte former

På programmet for dagen stod blant annet foredrag og filmvisning med regissør Elle Márjá Eira.

Eira har regien på den kommende Netflix-spillefilmen “Stolen”/”Stjålet”/”Suoládeapmi” og på episode syv i NRK-dramaserien “Makta”. Hun trakk også paralleler fra disse til kortfilmen hennes “The Sámi have rights”.

Til felles har produksjonene temaet om reindrift og de utfordringene som denne næringen og tradisjonen står ovenfor.

– Jeg har lyst til å fortelle historier som folk vet lite om, men også historier som er viktige, og som kanskje mange ikke prater om. Jeg har lyst til å få fram de som ikke har en så stor stemme i samfunnet og som ikke blir hørt, sa Eira fra scenen.