Man kan nå glede seg over at dagene fremover blir lysere og varer lenger. Foto: dan.kristiansen (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Mørketiden er over

Mørketiden er over for de fleste, og dagene blir betydelig lengre, melder Meterologisk institutt. – Det nærmer seg bedre tider, sier en optimistisk osloborger.
Mandag, 5 februar, 2024 - 14:41

– Selv om det er i sør dagene er lengst, så er det i nord de har økt mest i lengde, skriver Meterologisk institutt på X.

Instituttet har laget en oversikt over hvor lenge solen er oppe, og hvor mye lenger den er over horisonten enn ved vintersolverv, også kalt årets mørkeste dag. 

Lengst sør i landet, i Farsund, får man åtte timer og 35 minutter med sollys. Det er også to timer og ni minutter lenger enn ved vintersolverv. I Kirkenes, lengst nord i landet, vil innbyggerne nå få fem timer og 42 minutter med sollys. 

Mer energi i solen

– Det er jo veldig deilig, sier Elisabeth Brattgjerd (22) til Journalen. 


Elisabeth Brattgjerd tok noen utenlandsturer for å få nok sol. Foto: Heine Sandvik Brekke 

Det er ikke alle som holdt seg i Norge under hele mørketiden. Brattgjerd forteller at for å få nok sol, har hun også dratt til “Granka,” eller Gran Canaria.

– Jeg har faktisk reist på noen turer. Rett og slett reist til syden. Og en tur til Granka i desember for å få piffen igjen. 

Hun forteller at hun kommer til å få mer energi og bli mer produktiv nå som dagene blir lengre. 

– Hard vinter

– Nå er våren i møte, og da blir det det lysere for hver dag som går. Det nærmer seg bedre tider. Ja, for denne vinteren har vært hard. 


Ragnar Bergstrøm er optimistisk for tiden fremover. Foto: Heine Sandvik Brekke

Det sier Ragnar Bergstrøm (80), som legger til at han snart ikke trenger å måke like ofte og at de kan være lenger ute om kvelden.

– Nå blir det bare mildere og mildere. Bortsett fra førstkommende uke, da skal det bli kaldt igjen. Så snur det og blir mildt igjen, sier Bergstrøm.

 

 

Emneord: