Sofie Nordsveen Hustad var i god form under dagens skiløp. Foto: Privat

Ble norgesmester: – Det betyr så mye

Sofie Nordsveen Hustad (27) sikret seg NM-gull i langrenn etter flere år med motgang.
Torsdag, 22 februar, 2024 - 15:56

– Det betyr så mye, det betyr egentlig alt, sier Sofie Nordsveen Hustad til NRK etter å ha vunnet NM-gull i 10 kilometer på Beitostølen, 32 sekunder før nærmeste konkurrent. 

– Det er julaften og nyttårsaften og alt på en gang. Det betyr så sykt mye etter å ha hatt mange år hvor jeg har vært helt ute av det, fortsetter hun. 

Tung tid

I 2015 vant Hustad skistaffet i junior-VM i Kasakhstan med Julie Myhre og tvillingsøstrene Tiril og Lotta Udnes Weng.

Sesongen var en kjempesuksess, men så startet problemene for langrennstalentet. 

Kyssesyken, sykdom og brudd i armen gjorde at hun måtte ta en lang pause fra toppidrettssatsningen.

– Det var noen år der jeg tenkte på om jeg i det hele tatt skulle komme tilbake igjen, jeg følte meg helt ute av det. Men så har jeg hatt den troen på meg selv, sier hun under seiersintervjuet med NRK. 

– Det er tydelig at det her betyr enormt mye. Når man har hatt motgang, så betyr oppturen desto mer. Og man får betalt for å ha stått i stormen og stampa i mange år. Nå opplever hun endelig jentedrømmen og vinner NM-gull, sier NRKs langrennsekspert Therese Johaug.

Hedrer klubben

Under intervjuet hedrer Hustad klubben sin, Kjelsås IL.

– Kjelsås-gjengen har vært helt gull verdt for meg, fordi vi har det så gøy sammen og unner hverandre det beste, sier hun til NRK. 

Til Journalen berømmer hun Nora Sanness, Guro Jordheim, Sigrid Leseth Føyen og Kristin Maltun, og forteller at de er viktige støttespillere. 

– Disse er helt alfa omega i forhold til at man trives på trening og at vi kan konkurrere med hverandre. Ikke minst unner vi hverandre suksess og støtter hverandre i med- og motgang, sier hun. 

Stein Botilsrud, kommunikasjonsansvarlig for Kjelsås Langrenn, synes det er stas at en av klubbens utøvere kommer i mål som norgesmester, og at hun skryter av klubben. 

– Vi er kjent for å være en miljøklubb hvor utøverne holder på lenge. Nå har vi blant annet en gruppe utøvere i 20-årene som trener, har det artig sammen og som blir ordentlig gode. Sofie er en av disse, sier Botilsrud. 

Han trekker frem tålmodigheten til Hustad som en faktor for dagens NM-gull.

– Det krever mye å ta steget fra junior til senior. Distansene blir lenger og det er et høyere nivå på utøverne. Sofie har hatt en strevsom tid, men hun har vært tålmodig og lykkes på grunn av det, sier han.

Emneord: