Studentene ved Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag pakker ned utstillingene sine etter at lærerne har vurdert dem. Foto: Heine Sandvik Brekke

Stengt bibliotek: Bokutstilling måtte flyttes

Et stengt universitetsbibliotek førte til at en årlig bokutstilling måtte flyttes. Lærer ved OsloMet er likevel fornøyd med gjennomføringen.
Onsdag, 7 februar, 2024 - 10:21

Biblioteket i Pilestredet 48 er stengt på grunn av oppussing. Førsteårsstudentene ved bibliotek- og informasjonsvitenskapstudiet ved OsloMet har derfor flyttet sin årlige bokutstilling ut til foajeen i samme bygning. 

– Vi håper at det åpner så fort som mulig. Vi er bibliotekstudenter, så vi har nok en tendens til å bruke det mer enn mange andre.


– Vampyr-gruppen har tatt litt av i utstillingsforberedelsene, sier Cecilie Steinsland. Foto: Heine Sandvik Brekke 

Det sier student Cecilie Steinsland (50). Hennes gruppe stiller ut et utvalg av vampyrbøker ved bygningens inngangsparti.


Student Cecilie Steinsland. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Vi har ikke engang tatt med alt med alt vi kunne tatt med, men vi har prøvd å få med så mye som mulig, sier hun. 

Interessen for fantasy-litteratur kommer blant annet fra at man kan bruke den til å fortelle ting som er vanskelig å snakke om, forklarer Steinsland: 

– Det er mer provoserende når man sier ting rett ut. Hvis man bruker fantasy, ofte vampyrer, kan man fortelle en historie som egentlig kan handler om noe helt annet. 

Lærer å tenke visuelt

De 120 førsteårsstudentene har spredt utstillingene sine ut over mandag og tirsdag denne uken. Førsteamanuensis ved institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag Knut Oterholm sier at studentene skal lære å kommunisere visuelt.


Førsteamanuensis Knut Oterholm ved OsloMet. Foto: Heine Sandvik Brekke

– Målet er å lære seg å kommunisere visuelt, tenke komposisjon og å være kreativ. Det er veldig relevant for studentene som skal jobbe i bibliotek, sier Oterholm.

På tross av at skolens bibliotek er stengt, synes Oterholm at gjennomføringen gikk bra. Han var en av lærerne som vurderte utstillingene.

– Vi hadde jo håpet at biblioteket skulle åpne. Det skulle egentlig åpne i forrige uke, så ble det forsinket. Men neste år kan vi bruke det under utstillingen.

Ønsker å vise mangfold

Nærmere kantinen i P48 har student Sara Høylo (22) satt opp utstillingen “Hun og hen”. Den skal vise kvinnelige og ikke-binære forfattere fra de siste 200 årene. 


En rød tråd viser tidslinjen på utstillingsbordet til Sara Høylo sin gruppe. Foto: Heine Sandvik Brekke

– På bibliotek er det veldig lett å finne bøker skrevet av menn, man trenger ikke lete. Vi føler at disse romanene kan være vanskeligere å finne, eller at de ikke er like mye lest, sier Høylo. 


Student Sara Høylo. Foto: Heine Sandvik Brekke

I utstillingen til gruppen finner man blant annet en samling av sangtekster og låter fra den amerikanske sangeren Nina Simone.

Høylo forteller at lærerne var kritiske da de ga tilbakemeldinger, men at de også var fornøyde med arbeidet deres.

– Det var jo litt hyggelig å ha utstillingen her også, for da er det jo flere som kommer og ser dette, sier hun.