Linnea Sandsberg er feministisk leder i Sosialistisk Ungdom. Foto: Ragnhild Kallestad

– Abortnemndene har ingen funksjon

Flere demonstrerte mot abortutvalgets forslag om nye abortnemnder. Linnea Sandsberg (SU) er en av dem.
Onsdag, 20 mars, 2024 - 11:04

– Vi synes overhodet ikke forslaget er godt nok. Vi mener at de nå endrer på navnet, men at de fortsatt fortsetter med nemndordningen, bare i en ny drakt, forteller Linnea Sandsberg. 

Hun er er feministisk leder i Sosialistisk Ungdom (SU). Søndag arrangerte de demonstrasjon på Eidsvolls plass. De ønsker å mobilisere til kamp for å fjerne abortnemndene. 


Flere møtte opp for å demonstrere på søndag. Foto: Ragnhild Kallestad

– Det er fordi de ikke har en funksjon. Vi ser at nemndene ikke får aborttallene til å gå ned. Og så er det kanskje enda viktigere at vi synes det er prinsipielt feil, sier Sandsberg og legger til: 

– Abort er helsehjelp, og det er ikke en annen eneste pasientgruppe i Norge som må forsvare seg i en komité for at det skal få rett til den helsehjelpen. 

Forslag om nye nemnder

Det nasjonale abortutvalget har foreslått at grensen for selvbestemt abort utvides til uke 18. Samtidig foreslår de at dagens abortnemnder avvikles og at det etableres fem til ti nye abortnemnder som skal behandle søknader om abort. Den nye saksbehandlingen skal foregå skriftlig, men kvinner som vil skal få rett til å møte fysisk. 

Leder for Kvinnefronten Cathrine Linn Kristiansen er bekymret for forslaget til nemnd etter uke 18. 

– Det vil bli en formalisering. Og da vil det også favorisere ressurssterke kvinner. For det handler jo om hvordan du klarer å gjøre rede for din situasjon, på et skriftlig og godt språk, som gjør at du kan overbevise. De kvinnene som møter en nemnd etter uke 18 kommer til å møte et hardere system, frykter vi.


Cathrine Linn Kristiansen holdt appell på demonstrasjonen. Foto: Ragnhild Kallestad

– Må løses på individuelt nivå

– De som ønsker å beholde nemndene peker på at det er et rettsvern for det ufødte liv. Hvilket rettsvern bør fosteret i mors liv ha?

– Kvinnen og fosteret kan ikke ha rettigheter samtidig. Man må på en måte velge. Kvinner har menneskerettigheter, fosteret har ikke, mener Kristiansen. 

Hun mener at spørsmålet må løses på individuelt nivå. 

–  Er det vi, samfunnet, som skal bestemme for en tilfeldig dame hvilken verdi det fosteret hun bærer på har? Eller er det hun, kvinnen, som bærer på det fosteret, som skal vurdere verdien det fosteret har? Fordi fosteret har ikke verdi før hun gir det verdien, sier Kristiansen.

Lovforslaget fra Abortutvalget er på høring frem til 22. mars, og skal opp til Stortinget til høsten. 

Emneord: 
Tags: