Pollenallergi er den vanligste allergien blant nordmenn. Foto: Anna Näumann

Allergitablett kan hjelpe 500 000 nordmenn

80 prosent av pollenallergikere vil helt eller delvis bli kvitt sykdommen, ifølge overlege.
Onsdag, 20 mars, 2024 - 10:41

Allergi blant nordmenn har økt drastisk de siste tiårene. Godt over én million nordmenn plages med pollenallergi, ifølge tall fra Astma- og allergiforbundet. 

– Den dramatiske økningen skyldes at vi har for lite kontakt med mikrober, sier overlege og professor Sverre Karmhus Steinsvåg til NRK

Han forteller at om lag 500.000 ikke opplever god nok motvirkende effekt ved øyedråper, nesespray eller de vanlige allergitablettene. 

Nå velger stadig flere nordmenn å vaksinerer seg mot allergi, melder NRK.

Gode erfaringer med vaksinen

Allergivaksinen kommer i form av reseptbelagte smeltetabletter eller sprøyter, og en full behandling innebærer én tablett til dagen i 3 år. 

30.000 nordmenn har tatt vaksinen. Steinsvåg mener det burde tidobles. Foreløpig er erfaringene med vaksinen veldig gode, ifølge overlegen. 

– Forskning viser at dette er veldig effektivt. For pollenallergikere ser vi at 80 prosent vil helt eller delvis bli kvitt sykdommen, sier han.

Ikke for alle

Norsk forening for allmennmedisin mener tilbudet er godt kjent blandt leger, og er enig i at flere burde burde vaksinering. Likevel sier de at vaksine ikke er det beste for alle med allergi. 

– Man må alltid vurdere nytte, risiko og kostnad. Har man kortvarige plager i den mest intense sesongen, og god effekt av annen medisin, er det ikke grunn til vaksinering, sier leder Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin til NRK. 

 

Emneord: 
Tags: