Elle Nystad er en av de tiltalte i forbindelse med fjorårets Fosen-aksjoner. Her sitter hun i rettssalen. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Har brukt uken på Fosen-rettssak

– Jeg gruer meg jo til rettssaken hver dag, sier tiltalte Elle Nystad.
Onsdag, 20 mars, 2024 - 14:21

Mediekjente ansikter er rundt frokostbordet. De knallblå koftene deres skiller seg ut fra mørkt og rosa hotell-interiør. 

Jusstudenten Elle Nystad (24) er en av personene. Hun har sminket seg og snakker med en stemme som kan virke rolig. 

– Jeg er nervøs, sier Nystad. Natten har vært knapp på søvn, og snart skal hun i rettssak. 

Rettssaken er tilknyttet fjorårets Fosen-aksjoner. Aksjonene var i forbindelse med at vindmøller på Fosen fortsatt var i drift, 500 dager etter at Høyesterett sa at utbyggingen av vindmøllene strider med urfolks rettigheter, noe blant annet NRK omtalte. 

Bakgrunn for Fosen-saken

  • Sørsamer har brukt Fosen-områder som beite i over 500 år.
  • I 2010 fikk Statskraft Development AS tillatelse til å bygge vindkraftanlegg på Fosen. 
  • I 2021 sa Høyesterett at utbyggingen strider med menneskerettighetene og urfolks rettigheter. 
  • Tillatelsen var ugyldig. 
  • I dag har det blitt enighet i Fosen-saken, både i nord og sør. 

Kilde: AltingetNRK og E24.


Oslo tinghus torsdag. Foto: Nora Flatseth Trippestad

18 personer ble ilagt bøter for å ikke ha fulgt pålegg fra politiet om å fjerne seg fra stedet under Fosen-aksjonene. Da de valgte å ikke godta bøtene, ble saken sendt til retten.

Steder de ikke skal ha fjernet seg fra er Olje- og energidepartementet og Finansdepartet. I rettssalen denne torsdagen har aksjonistene status som tiltalt. 

Jobber hardt for sitt folk 

Elle Nystad studerer juss i Tromsø, og husker hvordan det var å komme på skolen etter Fosen-aksjonene. Hva ville medstudentene tenke, at hun hadde begått et lovbrudd? 

– Engasjementet mitt for urfolks- og menneskerettigheter har påvirket studiehverdagen min i ganske stor grad, forteller Nystad, som sier hun ble møtt av støtte og forståelse på studiet.


Elle Nystad og Ella Marie Hætta Isaksen i rettssak torsdag. Bak sitter en av forsvarerne, Anne-Marie Gulichsen. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

– Det første studieåret mitt aksjonerte vi i et helt år og gikk inn på Olje- og energidepartementet. Jeg var nok bare på skolen for å ta eksamen og kravene man er nødt til å gjennomføre for å få ta den, sier hun.

Ved siden av studiene er Nystad også politiker. Hun leder ungdomsutvalget i Norske Samers Riksforbund, og ble kåret til årets ledestjerne av Dagens Næringsliv og D2 i fjor. 

– Målet mitt med å være jusstudent er å bli kjent med rettssystemet, se hva som må forbedre seg og forberede tiden for folket mitt, forklarer hun. 


I rettssalen. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Tiden er inne for å gå til Oslo tinghus. En gråhåret dame stopper Nystad på vei ut av hotellet. 

– Damen ville ønske meg lykke til i rettssaken. Hun virket rørt. Det trillet en tåre nedover kinnet hennes, sier Nystad mens hun går mot tinghuset.

Dagene i rettssak

Journalister knipser bilder og filmer koftekledde personer som prater med hverandre i rettssalen. Om en halvtime starter den fjerde dagen av Fosen-rettssaken.

Statsadvokaten Stian Hermansen er aktor. 

– Det vi har gjort så langt i rettssaken er et innledningsforedrag fra begge sider. Vi har fått forklaringer fra alle de tiltalte og så har vi fått vitner, oppsummerer han. 


Stian Hermansen er aktor i saken. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

I går var det politivitner og denne dagen er det vitner fra forsvarerne. 

– Jeg gruer meg jo til rettssaken hver dag, sier Elle. 


Sametingspresident Silje Karine Muotka er vitne i rettssaken. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Energiminister Terje Aasland (Ap) vitner i dag, noe også sametingspresident Silje Karine Muotka og Sissel Stormo Holtan gjør. Sistnevnte er reindriftsutøver på Nord-Fosen. 

En nyhet som letter

Med en gang den første pausen i rettsaken starter, erstattes taushet med applaus. Tiltalte holder rundt hverandre. Det blir gitt gratulasjoner.

Det har nemlig nettopp blitt klart at fem personer, som skal ha vært utenfor Finansdepartementet, vil bli frikjent. 

Elle Nystad smiler. 

– Det har jo vært en kjempefin start på dagen, det at aktor sier at finansdepartementsgjengen er frikjent, sier hun. 

Formelt er ikke frikjennelsen vedtatt enda. 

Nystad mener at det blitt stilt gode spørsmål så langt i dag. 


Elle Nystad i rettssak. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

– Jeg har jo egentlig vært ganske nervøs for denne dagen, så jeg er lettet på en måte. 

Samhold og seriøsitet

Etter at Stormo Holtan fra Nord-Fosen har snakket som vitne, kommer flere tiltalte fra rettsalen bort til henne for å prate. 


Personer fra rettssalen tar bilde med reindriftseiere fra Fosen. Presse samler seg rundt. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

På tross av en alvorlig rettsak, skimter både dommeren og vitner til med noen humoristiske setninger gjennom dagen. 

Mellom møter i rettssalen, klemmer tiltalte hverandre.

Eldre dommer kommer fram for retten

Tidligere dommer mot enkelte av de tiltalte vises også i rettsaken. 


Rettssalen mens det ikke er møte. Forsvarer og aktor er i bildet. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Dommene er om å ikke ha rettet seg etter pålegg fra politiet, i forbindelse med andre aksjoner. Unntaket er ett trafikkforhold, som ifølge statsadvokat Stian Hermansen ikke vil få betydning.

Etter at denne dagen i rettssaken er over, forteller han at bevisførselen er ferdig.

Fra tinghus til full sal i støttekonsert

Etter syv timer i Oslo tinghus, går Elle tilbake til hotellet for å sove og dusje. 

Planen for kvelden er å kose seg med venner og treffe reineiere fra Fosen under en støttekonsert. Arrangørene er Kulturkirken Jakob, IDJA - Samí Club Night og Natur og Ungdom.


Før støttekonsert på Kulturkirken Jakob. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Det skumrer ute, og en kø slippes inn i Kulturkirken Jakob. Det er store bannere med slagord på alle sider av kirkerommet. Stedet preges av scenerøyk i tillegg til gult, blått og levende lys. Etter hvert er kirken så og si helt full av mennesker. Flere av dem er kledd i kofte.

Nystad er klar for konserten, som hun har vært med å arrangere.  

 – I dag har det vært en veldig spennende dag i rettssaken. Vi fikk jo den sjokknyheten på starten av dagen, altså det første som ble sagt i retten, at de fem første fra Finansdepartementet ble frikjent, sier hun.


Ella Marie Hætta Isaksen synger på støttekonsert. Foto: Nora Flatseth Trippestad.

Fritiden på fredag og søndag skal hun blant annet bruke på demonstrasjon utenfor slottet og protestmarked. 

Les også: Flyttet for Fosen-saken.

Sondre Lerche, Ella Marie Hætta Isaksen og flere andre artister byr på musikk under støttekonserten. Reindrifteiere fra Fosen kommer opp på scenen. På et tidspunkt, reiser publikummet seg og gir applaus mens det tramper. Dikt blir også opplest, og i tillegg fortelles vitser om rettssaken. 

– I dag ble søsteren min frikjent, sier Ella Marie Hætta Isaksen i mikrofonen og smiler, etterfulgt av applaus og jubel fra salen. 

Oppdatering og for ordens skyld: Fire dager etter Nystad ble fulgt av Journalen, var siste dagen i rettssaken. NRK meldte da at aktor vil at aksjonistene som ikke frikjennes, skal få bot på 6000 kroner hver eller fengsel i seks dager. Forsvarerne mente de tiltalte bør frikjennes. Skyldsspørsmålet er ikke avgjort før rettskraftig dom foreligger. Endelig dom i rettssaken kommer 12. april, meldte NRK.  

Oppdatering 9. april: Alle aksjonistene som måtte møte i retten er frikjent, melder NRK i dag. NRK var først med å omtale frikjennelsene. 

 

Emneord: