"I famnen av ein morder" er en av krimseriene som NRK sender denne påsken. Foto: Agnes Torsvik Lorentz

Krimsesongen starter

Tv-kanaler tar hensyn til økt ungdomkriminalitet når de velger årets påskekrim.
Tirsdag, 19 mars, 2024 - 15:46

Påskeferien er like rundt hjørnet og nye krimserier er klare. I en artikkel som NRK publiserte i slutten av januar sier politiet at de ser økt voldsbruk og alvorlig kriminalitet blant mindreårige. Det er spesielt antall voldshendelser som har vokst, med en økning på 37 prosent fra 2022 til 2023.

I 2010 publiserte NOVA en rapport om medievold, hvor de skriver at “en mengde studier påviser sammenheng mellom eksponering for vold i media og egen aggresjon”.

– Vi forsøker å være bevisst når det gjelder hva vi viser på TV, skriver Fredrik Luihn til Journalen. Han er redaksjonsleder for programinnkjøp i NRK.  

Tar hensyn til voldsøkningen


Frederik Luihn har ansvar for programinnkjøp i NRK. Foto: NRK

NRK er en av flere tv-kanaler som sender nye krimserier denne påsken, hvor flere av disse inneholder voldsscener. Når det gjelder effekten på barn og unge har Medietilsynet detaljerte instrukser for setting av aldersgrenser som NRK er lovpålagt å følge. 

– Det er vanskelig for NRK å kommentere hva slags effekt påskekrimmen har opp mot vold, skriver Luihn.

Tv-kanalen prøver likevel å ta hensyn til voldsøkningen blant mindreårige når de velger ut krimseriene som skal sendes i påsken.

   – Vi vurderer innholdet i alle serier vi publiserer opp mot det aktuelle nyhetsbildet, og det gjelder naturligvis også påskekrim.

Geir Thomas Risåsen synes det er viktig å skille mellom underholdning og virkelighet når det kommer til krim og vold. Han er konservator ved Norsk Folkemuseum.

– Hvis det er spesielle hendelser som berører samfunnet, så synes jeg ikke man skal lage krimunderholdning ut av det, sier han.

– Særnorsk fenomen


Geir Thomas Risåsen er høytidskonservator ved jul og påske. Foto: Stian Nybru

Luihn kan fortelle at seertallene i stor grad har holdt seg jevnt de siste årene. Innkjøpte påskekrimserier pleier også å være av de mer populære innkjøpte seriene NRK sender. 

Risåsen kan bekrefte at påskekrim har hatt en stabil interesse de siste årene. 

– Krim og påske har blitt et særnorsk fenomen, sier Risåsen.

Årsaken til at krim er populært i påsken, tror Risåsen skyldes at påske er en høytid med mer fritid. 

 – Jul er ofte ganske hektisk, mens påske er en tid hvor vi slapper mer av. Det er ikke noe mer kulturelt betinget enn det.

Emneord: