Må omplassere varetektsfengslede
Økt kriminalitet presser kapasiteten til Oslo fengsel. Omplasseringer byr på utfordringer.
Det er stor pågang i Oslo tinghus der tusenvis av saker behandles hvert år. Akkurat nå har Oslo fengsel ikke kapasitet for alle varetektsfengslede.
ー Nå er det smekkfullt, forteller forsvarsadvokat Mariajana Lozic.
Varetektsfengslede håndteres av Kriminalomsorgen. I prinsippet bør siktede personer fengsles ved eller så nært sitt hjemsted som mulig. Allikevel kan man oppleve å bli sendt ut av Oslo.
ー Det kan skje når det er mangel på tilgjengelige varetektsplasser i fengslene i et område, forklarer Atle Syvertsen, som er seniorrådgiver i Kriminalomsorgens kommunikasjonsstab.
Omplasseringer gir utfordringer
Slik omplassering kan skape problemer for rettssystemet.
Med mindre den varetektsfengslede har besøksforbud, har de rett til familiebesøk. Det blir vanskelig å gjennomføre om vedkommende er fengslet utenfor Oslo.
Det blir mer logistikk for politiet som skal utføre avhør og transportere den siktede til og fra tinghuset. Forsvarere merker også utfordringene ved omplasseringer.
ー Hvis du skal ha et møte med klienten bruker du en hel arbeidsdag, sier Lozic.
ー For de klientene som får plass i Oslo er det enklere å stikke innom. Jeg trenger ikke å bestille besøk heller. Hos de andre fengslene må du bestille på forhånd og du må sette av en dag. Det er mye mer jobb, fortsetter hun.
Økt kriminalitet og økt kostnad
Fra politiets trusselvurdering 2024 kommer det frem at den nedgående trenden i registrerte saker har snudd. I 2023 var tallene for registrerte straffbare handlinger utført av de under 18 år de høyeste på over ti år. Også tallene for organisert kriminalitet har økt.
Ifølge tall fra politiet er Oslo det stedet der man har flest anmeldelser. Dette er med på å fylle opp Oslo fengsel og fører til omplasseringer.
Dette skaper større kostnader for det offentlige.
ー Hvis jeg har en klient oppe i Vardø, så må det offentlige betale for flybilletter og tiden jeg er borte, men en tur bort til Oslo fengsel koster ingenting, sier Lozic.
Journalen har kontaktet Oslo fengsel, men har fått svar at de ikke har kapasitet til å svare på henvendelsen.