Publikum viser sin støtte til aksjonistene. Foto: Noa Cecilie Sæther

Markerte stor dag i Fosen-rettssaken

Musikk, poesi, joik og kjærlighet fylte Kulturkirken JAKOB torsdag kveld.
Fredag, 15 mars, 2024 - 11:19


Elle Nystad er leder av NSR Nourat og tiltalt i Fosen-saken. Foto: Noa Cecilie Sæther

Denne uken møtte 18 tiltalte aksjonister i Oslo tingrett for å ha protestert mot statens menneskerettighetsbrudd på Fosen.

Torsdag kveld viser artister, kunstnere og støttespillere sin solidaritet i Jakobskirken. Billettene koster en liten penge, og inntektene går til leie av kirken.

– Det skulle være tilgjengelig for alle som har lyst til å komme på en hyggelig sammenkomst og konsert, sier tiltalt aksjonist og leder i NSR Nourat, Elle Nystad.

Kveldens konferansierer er Ella Marie Hætta Isaksen og Ida Helene Benonisen, som begge har tilbrakt den foregående uka i retten.

– Viktig å reagere

Ingeborg Sævik Heltne, nestleder i miljøorganisasjonen Spire, har møtt opp for å støtte aksjonistene, men også for å se artistene som skal spille. Blant dem er Sondre Lerche, Fay Wildhagen, Emelie Hollow, Emil Kárlsen og aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen.


Ingeborg Sævik Heltne er nestleder i miljøorganisasjonen Spire. Foto: Noa Cecilie Sæther

Heltne mener at det er urettferdig at aksjonistene har blitt tiltalt, mens staten ikke har blitt stilt til ansvar.

– Fosen-aksjonene er et kroneksempel på alt som er galt med dagens politiske prioriteringer. Vi ser at menneskerettigheter og urfolksrettigheter ofte blir ofret i det grønne skiftets navn, og det er uakseptabelt. Når vi i tillegg har en høyesterettsdom som ikke blir fulgt opp, er det viktig å reagere, mener Heltne.

Fem aksjonister løslatt

Torsdag morgen ble fem aksjonister løslatt etter forvirring om hvem som ga ordren om å pågripe gruppen utenfor Finansdepartementet. Elle Nystad forteller at det var uventet.


Beaska Niillas har møtt opp på støttekonserten fordi det er en stor sak i samisk sammenheng. Foto: Noa Cecilie Sæther

– Nå er vi også ferdig med alle tiltalt- og vitneforklaringene, så i dag har vi lyst til å feire denne veldig spennende dagen, sier hun.

Oppmøtt på konserten, Beaska Niillas, er likevel ikke bare fornøyd med dagens rettssak.

– Vår ungdom burde ikke måtte sitte i rettssak for å forsvare menneskerettigheter i en rettsstat som Norge. Jeg er her for å støtte vår ungdom og hjelpe til der jeg kan, sier han.

Fortsetter kampen

Niillas tror at engasjementet er med på å samle folk.

– Det har samlet samefolket og allierte til et fellesskap uten sidestykke. Det er veldig mye kjærlighet i denne saken, men det er også veldig mye vondt, sier Niillas.

Fredag klokken halv elleve skal aksjonistene tradisjon tro markere utenfor Slottet mens Kongen er i statsråd, for å minne om deres nye krav.

Hør et utdrag fra den samiske artisten Emil Kárlsen med hjelp fra publikum:

 

Emneord: