Jonas Gahr Støre lovet nær en milliard kroner til Kongsberg Gruppen i ny forsvarskontrakt. Foto: Bernt Sønvisen/Arbeiderpartiet (CC BY-ND 20.0 Flickr).

Norge investerer en milliard i luftvern

Regjeringen forbereder et stort kjøp av luftvernsystemer levert av Kongsberg Gruppen.
Fredag, 15 mars, 2024 - 16:01

VG melder at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde en finansiering på nær en milliard kroner. 

 – Kongsberg kan nå skaffe deler fra flere hundre underleverandører slik at de kan produsere raskt når bestillingene kommer, forteller Støre til VG.

Det norske luftvernsystemet Nasams har vært en suksess for det ukrainske forsvaret, og investeringen markerer Norges fortsatte støtte til Ukraina.

Fredag morgen hadde Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) et frokostmøte med toppledelsen i Kongsberg Gruppen for å dele nyheten. 

Raskere leveringstid og økt etterspørsel

Pengene kommer når Stortinget gir grønt lys. Kongsberg Defence and Aerospace, eneleverandør av Nasams, vil bruke midlene til å sikre kritiske deler med lang leveringstid, ifølge Eirik Lie, toppsjefen i Kongsberg Defence and Aerospace.

– Vi kan levere raskere den dagen vi får en kontrakt, forteller Lie. 

Ordrereserven til Kongsberg Gruppen har økt kraftig siden krigen i Ukraina startet, og er nå oppe i 65 milliarder kroner. VG henviser til at dette har ført til investeringer i en ny missilfabrikk på Kongsberg, som forventes å være operativ i sommer. 

Emneord: