Rema 1000 er en av butikkene som er rammet av eggmangelen. Foto: Agnes Torsvik Lorentz

Saksøker Nortura for eggmangel

Butikkene frykter eggmangel før påske. Nå tar de saken til retten.
Torsdag, 14 mars, 2024 - 11:54

Eggleverandøren Den Stolte Hane saksøker Nortura for manglende levering av egg, opplyser Aftenposten. Nortura har ansvar for å regulere eggmarkedet i Norge. 

Saken som skal opp til retten er hvorvidt Nortura kan levere egg til egen fabrikk, før de leverer egg til dagligvarebutikkene. 

Den Stolte Hane leverer egg til Coop. Nortura eier også merkevaren Prior, som leverer egg til butikkjedene i Norgesgruppen. 

– Nå risikerer vi tomme butikkhyller hos alle dagligvarekjeder om det ikke umiddelbart tas grep, sier kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop til Aftenposten. 

Saken er satt opp i Oslo tingrett fredag.

Vurderer forskriftene på nytt

Siden det nå ikke lenger er et overskudd av egg, sier forskriftene at Nortura først skal levere egg til butikkene. Ifølge Norturas egne dokumenter fordeler de derimot eggene til alle aktørene. Dette inkludert deres egen fabrikk. 

Nortura skriver i en e-post til Aftenposten at saken handler om hvordan forskriften tolkes. De skal nå gjennomføre en ny juridisk vurdering av forskriftene. 

– På grunn av fokus på eggmangelen den siste tiden har flere kunder bestilt mer egg enn det de vanligvis gjør, sier kommunikasjonssjef Matilda Aronsson i Nortura, og legger til:

– Hadde alle fått alt de hadde bestilt, ville det vært for mye egg på markedet.

Emneord: 
Tags: