Det kan være vanskelig å få økonomien til å gå rundt. Foto: Pictures of Money (CC BY 2.0 DEED Flickr)

Unge Venstre mener multi-level marketing må på dagsorden

– Den andre måten å tjene penger på er å oppnå en bonusutbetaling basert på produksjonen til ens team-medlemmer, sier pressetalsmann for MaryKay.
Onsdag, 20 mars, 2024 - 11:06

Emneknagger som:

” #JobbeHjemmeFra #NettverksMarkedsføring #Ekstrainntekt “

gir tusenvis av treff på sosiale medier. Som regel er det kvinnelige profiler og en lett relaterbar tekst som gjenspeiler vanskeligheten med å få hverdagen til å gå rundt økonomisk. Derfor jobber de som selvstendige selgere av sminke og kremer.

«For litt ekstra i måneden»

Multilevel-marketing (MLM) er en form for direktesalg der det utvikler seg et nettverk («matrise» eller «pyramide») av distributører. Da får du en en struktur der selgerne over deg tjener på dine salg, og du tjener på salgene til selgerne under deg. Dette er noe Unge Venstre mener må opplyses.


Flere av selskapene Unge Venstre nevner selger sminke og kremer.Foto: Tim Reckmann (CC BY 2.0 DEED Flickr)

En merkevare Unge Venstre nevner i artikkelen sin svarer:

– Vi jobber ikke med MLM. I Mary Kay skjer det to salg – ett fra oss som grossist til våre uavhengige forhandlere, og ett fra våre uavhengige forhandlere til deres kunder, altså forbrukeren.

På spørsmålet om du kan tjene penger på de du rekrutterer i laget ditt med selgere, svarer selskapet:

– Det er to måter å tjene penger på i Mary Kay.

– Ved å selge produkter til ens kunder og tjene differansen mellom engrosprisen og den anbefalte utsalgsprisen vi har – eller en pris man bestemmer selv.

– Den andre måten å tjene penger på er å oppnå en bonusutbetaling basert på produksjonen til ens team-medlemmer.

Videre fortsetter pressetalsmann over mail:

– Team-medlemmene i dette tilfellet er de man selv har rekruttert og som jobber på samme måte som en selv – det vil si å selge produkter til sine kunder.

Ikke lett å skille klinten fra hveten

Advokatfullmektig Thea Tveter skriver i en artikkel hos Svensson Nøklebys.

– Pyramidespill er en hierarkisk forretningsmodell som hovedsakelig består i pengeforflytning ved verving av nye medlemmer på et lavere nivå. I likhet med ulovlig pyramidespill bygger også MLM-virksomhet på en pyramidestruktur.

Det er en forskjell

– MLM skiller seg fra pyramidespill ved at det omsettes faktiske varer og/eller tjenester. Virksomheter som i realiteten er en ulovlig pyramide, omtaler seg ofte som en MLM-virksomhet. Det kan derfor være vanskelig å skille en lovlig virksomhet fra en ulovlig pyramide, skriver Thea Tveter.

I Norge reguleres forbud mot pyramidespill av lotteriloven § 16. 

Emneord: