Russlands president Vladimir Putin, mener at Sverige og Finlands NATO-medlemskap er meningsløst. Foto: theglobalpanorama (CC BY-SA 2.0 Flickr)

Vil plassere våpensystemer langs finskegrensen

I et lengre intervju natt til onsdag, uttalte president Vladimir Putin at Finlands NATO-medlemskap er uforståelig for ham.
Onsdag, 13 mars, 2024 - 15:38

– Vi hadde ikke tropper der. Nå vil det være det, sier den russiske presidenten til det statlig eide, russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Han sikter til at det han anså som stabile relasjoner med Finland, vil endre seg, og at det nå vil utplasseres både soldater og våpensystemer langs finskegrensen.

Uttalelsene kommer i kjølvannet av de nye NATO-medlemskapene: Finland 4. april i 2023, og Sverige bare for noen dager siden, nemlig 7. mars 2024.

Sverige ble dermed NATOs trettiandre medlemsland, ifølge alliansens offisielle medlemsliste.

– Våpen er til for å brukes

På spørsmål om hva presidenten mener om hvilket utbytte Sverige og Finland får av NATO-medlemskapet, sier han at han ikke forstår.

– Hvorfor trenger de dette? Dette er et meningsløst steg å ta om de prøver å sikre sine nasjonale interesser, uttaler Putin.

I intervjuet snakker også presidenten om at Russland er klare for atomkrig: 

– Fra et militærteknisk perspektiv: Ja, vi er klare.

Han hevder at han enda ikke har vært inne på tanken om å bruke atomvåpen, men legger til at han mener at våpen er til for å brukes. 

– Hvis det er snakk om Russlands eksistens, eller skade på vår integritet og suverenitet, så vil ikke vi endre våre prinsipper eller strategier, uttaler den russiske presidenten til Ria Novosti.

Må “levere” i forkant av valget

Russland-forsker ved Nupi, Julie Wilhelmsen, sier i et intervju med NRK at i forkant av det russiske presidentvalget 17. mars, er uttalelsene forventet.

– Han må selvsagt “levere” ved å bygge opp militært, sier Wilhelmsen.

 

Emneord: