Yassin Merabet (f.v), Anisa Bashir og Øystein Olsen Amdam står alle i fare for å miste jobben sin. Foto: Thale Aanerud Mohagen

Tøyen Arena skal rives: – Vårt andre hjem

Lokalbefolkningen på Tøyen risikerer å miste et viktig samlingspunkt og en stor arbeidsplass for ungdom.
Mandag, 18 mars, 2024 - 14:26


Den midlertidige plasthallen Tøyen Arena har blitt et viktig samlingspunkt på Tøyen. Foto: Øystein Olsen Amdam 

Tøyen Arena ble bygget i 2019 som en midlertidig flerbrukshall for befolkningen på Tøyen. Her får man et lavterskeltilbud for barn og voksene som ønsker å drive ulike aktiviteter.

Tøyen Sportsklubb som driver stedet har 1800 medlemmer og 70 ansatte ungdommer. I utgangen av året er planen at hallen skal rives til fordel for snart ferdig byggde Tøyenbadet. 

Yassin Merabet, Anisa Bashir og Øystein Olsen Amdam jobber alle i Tøyen Sportsklubb. Gjennom det såklate Tøyenakademiet har de fått opplæring og kursing iblant annet ledelse, førstehjelp, konflikthåndtering og psykisk helse. Dette er et 1-årig tilbud som gir ungdommer på Tøyen jobberfaring og et solid fundament for videre arbeid i klubben. De tilbringer store deler av dagen i Tøyen Arena og risikerer nå å miste arbeidsplassen sin. 

–  Det er et hellig sted. Vi er ikke bare her for å jobbe, vi er også her for å sosialisere oss. Jeg er her mange timer utenom arbeidstid og blir godt kjent med både barn og foreldre. Dette er mitt andre hjem, sier Bashir 

– Det beste med å være her, er at jeg ikke føler at jeg er på jobb. Hver gang jeg går ut døren, har jeg lært noe nytt, forteller Merabet. 

 


Anisa Bashir. Foto: Thale Aanerud Mohagen 


Øystein Olsen Amdam. Foto: Thale Aanerud Mohagen 


Yassin Merabet. Foto: Thale Aanerud Mohagen

 

Underskriftkampanje

For en uke siden ble det satt i gang en underskriftskampanje for å redde Tøyen Arena. Foreløpig har 1288 personer signert. De ansatte i Tøyen Sportsklubb håper at underskriftskampanjen vil redde hallen. 

– Jeg håper det. Veldig mange er positive til hallen og jeg leser mange fine kommentarer om plassen, sier Merabet. 

– Det er ikke bare tallene over signaturer som betyr noe, men alle fine ord som blir skrevet om hallen. Vi håper at politikerne forstår at det ikke er noe negativt med å beholde Tøyen Arena, legger Bashir til. 

Amdam påpeker at Tøyen Arena ikke driver boikott av Tøyenbadet, da en ny flerbrukshall vil bli et positivt innskudd til bydelen. 

– Skjønnhet på innsiden 

Bjarte Breiteig er forfatter av boken Tøyeneffekten og har vært en sterk pådriver i å få løftet aktivitetstilbudene i bydelen. Han kjenner godt til området og vet hvor viktig Tøyen Arena er for lokalbefolkningen. 

– Det innholdet man har klart å skape i den hallen, er over all forventning. Det har blitt et miljø hvor folk kan treffes, i tillegg til at ungdom kan få ledertrening gjennom Tøyenakademiet. Før hallen ble bygget løp ungdommen rundt og gjorde bøll. Tøyen er et annet Tøyen med den hallen, forteller han. 


Bjarte Breiteig ser verdien i Tøyen Arena. Foto: Thale Aanerud Mohagen

Breiteig har tidligere spilt basket i Tøyen Arena og har to barn som jevnlig benytter seg av aktivitetstilbudene i hallen. Han påpeker viktigheten av at barn får flere plattformer å utfolde seg på. 

– I et klasserom kan man fort bli låst. Det er utrolig viktig for barn å oppsøke flere arenaer og utfolde seg i ulike miljøer, noe de kan i Tøyen Arena, sier han.

Breiteig har signer underskriftkampanjen og har tro på at hallen kan reddes. 

– Vi har gode politikere i byen vår og jeg håper at de vil vise at de satser på Tøyen. Blir hallen revet, mister mine barn et godt aktivitetstilbud og jeg får ikke lenger anbefale andre barn å sjekke det ut. Vi må får politikerne til å forstå hva innholdet i Tøyen Arena er. Hallen er ikke spesielt pen på utsiden, men den har ekte skjønnhet på innsiden, forteller Breiteig. 

Store konsekvenser 

Etter planen skal Tøyen Sportsklubb får driftsansvar i Tøyenbadet om ettermiddagene. Men siden det nye bygget blir et nasjonalbygg, får de ikke mulighet til å drive aktiviteter i like stor gard som i Tøyen Arena.

– Det er 3000 mennesker i denne hallen ukentlig, vi har vokst oss for store for Tøyenbadet, sier Amdam. Han påpeker at den nye hallen ikke vil føles som et hjem, da den vil drives på en helt annen måte enn Tøyen Arena. 

De ansatte legger ikke skjul på at en eventuell nedleggelse av hallen vil få store konsekvenser. 

– Det er det mange familier på Tøyen med dårlig økonomi, som kanskje ikke har råd til å melde barna sine inn i andre klubber, sier Bashir. Den årlige medlemskontigenten i Tøyen Sportsklubb er 100 kroner og hallen tilbyr utstyr til de som ikke har. 

– Vi er redd for at ungdommene som jobber her vil ende opp i kriminaliteten dersom hallen rives, legger Merabet til. 


En ivrig far har snekret skohylle til Tøyen Arena. Her kan man låne sko, om man ikke har selv. Foto: Thale Aanerud Mohagen 

 

Emneord: