I 2023 var Gaza et av de farligste områdene å være journalist. Illustrasjonsfoto: Osama Eid (CC BY-SA 4.0 Wikimedia)
Gaza-krigen:

105 journalister drept

Over hundre journalister har mistet livet, blitt fengslet eller er meldt savnet siden Gaza-krigen brøt ut. Flere mener Israel må stilles til ansvar.
Onsdag, 15 mai, 2024 - 12:22

Etter angrepet fra Hamas 7. oktober 2023 stengte Israel grensen inn til Gaza. Som en konsekvens av det, har internasjonal presse ikke kommet inn i Gaza og journalister i Gaza har ikke kommet ut. 

Flere mener at pressefriheten i Gaza er truet. 

- Målrettede angrep

– Jeg har aldri sett slike målrettede drap på journalister som vi nå ser utført av Israel. Tidligere kunne du bli trakassert for å ha på pressevest, men du ville ikke ha blitt skutt i hodet for det, sier Kadafi Zaman.

Zaman har jobbet som korrespondent for TV 2 blant annet under Gaza-krigen i 2009. I løpet av de 24 årene Kadafi Zaman har jobbet som reporter, har han aldri opplevd en slik sensur av pressen som det vi ser i Gaza nå. 

Han mener drapene på journalister ikke er tilfeldige.


Kadafi Zaman. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

– Det er ikke slik at journalistene blir drept av et lynnedslag. De journalistene som har blitt drept på Gaza blir stort sett drept av israelske snikskyttere og bomber. Det må Israel ta ansvar for, understreker Zaman.

Den amerikanske organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ), som jobber for internasjonal pressefrihet, har hittil bekreftet at minst tre palestinske journalister har målbevisst blitt drept av Israel. CPJ klassifiserer disse dødsfallene som drap, og etterforsker muligheten for ti andre like tilfeller. Totalt er 105 journalister drept, melder Reportere uten grenser.

Zaman tror allikevel ikke at faren for å bli drept vil skremme journalister fra å gjøre jobben sin.

– Vi har fått høre grusomme historier om reportere som har mistet familiemedlemmer, og som etter kort tid er tilbake på jobb. De mener det er viktig at verden får vite om hva som skjer, mener Zaman. 

Svarer på kritikken

Journalister i Gaza

  • 100 palestinske, 2 israelske og 3 libanesiske journalister bekreftet døde
  • 16 journalister skadet
  • 4 journalister savnet
  • 25 journalister arrestert

Kilde: Committee to Protect Journalists 

Det israelske forsvaret (IDF) svarer på kritikken at de iverksetter tiltak for å redusere skadene på sivile, inkludert journalister.

– IDF har aldri, og vil aldri, bevisst utføre målrettede angrep på journalister. Å forbli i en aktiv krigssone har sine risikoer. IDF vil fortsette å motvirke trusler, mens vi jobber for å redusere skader på sivile, forteller IDFs pressekontakt til Journalen.

Journalen har også forsøkt å få kontakt med den israelske ambassade, men de har ikke svart.  

Stengte grenser

– Vi vet ikke det faktiske omfanget av ødeleggelsene i Gaza. Israel slipper ikke inn journalister, fordi de ikke vil vise frem grusomhetene som utspiller seg, sier Kadaffi Zaman.

Ifølge CPJ har over 4000 internasjonale journalister reist til Israel for å dekke krigen, men det israelske forsvaret lar kun et fåtall slippe inn Gaza. Disse journalistene blir kontrollert, under strenge forhold, av militæret. 

Zaman forteller at stengingen av grensen fører til mangel på informasjon til resten av verden.

– Når man ikke får tilgang til Gaza, kan man ende opp med flere historier fra den israelske siden. Dette er ikke en tilfeldighet. Det er en del av narrativet Israel vil at verden skal tro på, sier Zaman.

Han forklarer videre at stengte grenser gjør at man er avhengig av lokale kilder og sosiale medier for å få palestinske perspektiver på krigen.

Det israelske forsvaret (IDF) sin pressekontakt har ikke svart på spørsmålet om hvorfor internasjonale journalister ikke får tilgang til Gaza. 


Farid Abudheir. Foto: Mathias Bohlin Falch

– Andre land må gripe inn

Professor i mediefag, Farid Abudheir, bor i Nablus i Palestina. Han mener det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på Israels sensur av pressen.

– Pressen blir målrettet angrepet fordi Israel ønsker å begrense sannheten så mye som mulig, ettersom sosiale medier har gjort det vanskeligere å skjule virkeligheten av krigen, sier Abudheir. 

Den 5. mai publiserte den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, på X/Twitter, at den største nyhetskanalen i Midtøsten,  Al-Jazeera, skal forbys i Israel. 

Statsministeren begrunner utestengelsen med at Al-Jazeera sine korrespondenter truer sikkerheten til Israel. I en senere melding skriver Netanyahu at “Tiden er inne for å fjerne Hamas sitt talerør fra landet vårt.”

Professor Abudheir mener at det er viktig at flere land og internasjonale organisasjoner legger press på Israel. 

– Det er helt nødvendig å stille til ansvar de som begår forbrytelser mot pressen. Dette sikrer journalisten sin rett til å dekke hendelser fritt, uten innblanding fra stater som utøver vold mot pressen, sier Abudheir.

Han legger til at det kan være krevende for andre land og organisasjoner å gripe inn, da Israel er støttet av USA. 

– Det som foregår i Palestina, er en test av troverdigheten til organisasjoner som jobber for pressefrihet. Det er også en test av såkalte demokratiske land, som USA, som hevder de er bygget på frihet og menneskerettigheter, mener Abudheir.

USA har et sterkt historisk og økonomisk forhold til Israel. Den 26. april sa den palestinske presidenten Mahmud Abbas at USA var det eneste landet som kunne stanse en israelsk invasjon av Rafah. USA har sammen med FN og andre vestlige land bedt Israel om å frastå et angrep, det opplyser Al-Jazeera. Mandag 6.mai utførte Israel likevel et luftangrep. 

Krever etterforskning fra FN

Eva Stabell i Norsk Journalistlag (NJ) forteller at NJ, sammen med andre organisasjoner, forlanger at FN etterforsker dødsfallene til journalistene som har mistet livet i Israel-Hamas-krigen. 


Eva Stabell. Foto: Norsk Journalistlag.

– Det må tas opptak av uttalelser, intervjuer, vitneforklaringer og det må samles bevis, men det kommer til å være mye vi aldri får vite, sier Stabell. 

NRK skrev i en artikkel fra januar i år at FNs menneskerettskontor krever en etterforskning etter at to palestinske journalister, Hamza Dahdouh og Mustafa Thuria, døde i et israelsk droneangrep. FN-kontoret skriver på X/Twitter at alle saker må etterforskes for å sikre at folkeretten følges. 

– Myndighetene i de landene der drap på journalister skjer har plikt til å etterforske og dømme gjerningsmennene. Men når de som dreper journalister, er myndighetene selv, blir det en vits. Derfor er det viktig at FN selv etterforsker drapene, mener Stabell.