Gaute Berg Næss og Snorre Monsson inviterer kjente gjester til et litt annerledes humorprogram. Foto: Mathias Lohne / Munter AS

Hylles og hates på samme tid

Gauteshow har skapt stor debatt. En av deltakerne vurderte å forlate studio under innspilling.
Torsdag, 16 mai, 2024 - 10:58

– Gauteshow har sparket i gang den beste humordebatten på mange år, sier nestleder i Kringkastingsrådet, Vilde Schanke Sundet til VG.

Programmet ble blant annet tatt opp i Kringkastningsrådet, etter å ha fått 45 klager. 

Mathias Lohne er daglig leder i produksjonsselskapet Munter, som startet konseptet Gauteshow på Youtube. De ble senere oppdaget av NRK, og er nå en bredt omtalt serie.

Til tross for blandede tilbakemeldinger på programmet, er Lohne positiv til debatten det har skapt.

– Jeg synes det er veldig kult at det skaper offentlig debatt og at det engasjerer, uavhengig om folk synes det er morsomt eller ikke, sier han.


Mathias Lohne (t.v) sammen med hans to kolleger Robin Buringrud Helvik og Christoffer Buringrud Helvik. Foto: Munther AS

Videre forteller Lohne at målet med programmet er å lage en arena hvor man kan tulle med alt og eie det, uten begrensninger som frykt for krenking.

Ville forlate studio

Forfatter Hans Olav Lahlum har gjestet på Gauteshow. Han uttrykker at han ikke hadde en særlig positiv opplevelse med å være med på programmet.

– Det var ubehagelig, vil jeg si. Det var omtrent den eneste gangen jeg underveis i en TV-innspilling, har vurdert å reise meg og gå, forteller han.

Han forteller at han ikke følte seg dårlig behandlet selv, og at han tåler såpass mye, men at han reagerte på vitsenes natur.

– Det som konkret gjorde at jeg synes det var ubehagelig, var at det ble spøkt om misbruk av barn, sier han.

I den nevnte sekvensen sier Gaute Berg Næss at han tidligere hadde vurdert å bli barnegynekolog, men at det heller har blitt mer en hobby.


Hans Olav Lahlum hadde takket nei til å gjeste på programmet dersom han visste hva de skulle spøke om. Foto: NRK 

Protest mot krenkekulturen

Sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi, har også gjestet programmet i episoden kalt Asia-spesial. I motsetning til Lahlum, hadde han en positiv opplevelse.

– Jeg følte meg ikke krenket. Jeg måtte bare le av hvor absurd det hele var. Jeg synes ikke man trenger å synes så synd på seg selv hele tiden, sier Choi.

Han mener at ytringsfrihete har vært under særlig press de siste årene på grunn av voksende krenke- og kanselleringskultur. Han ser på programmet som en slags protest mot krenkekulturen.


Danby Choi synes det var gøy å være med på programmet. Foto: NRK

– De presser grenser og sprenger tabuer. Jeg synes det er akkurat sånn det skal gjøres, og det er en smart måte å gjøre det på, sier han.

Choi forteller at han er mest skeptisk til folk som blir krenket på andres vegne.

– Det er unødvendig at folk mener at jeg burde blitt krenket. Det syns jeg de kan slutte med, sier han.

Choi visste ikke på forhånd hva som skulle møte ham i studio, ettersom han ikke hadde sett Gauteshow på Youtube før innspillingen.

– I starten begynner jo jeg å svare på spørsmålene på en ordentlig måte, men jeg burde jo egentlig bare sagt: «Moren din». Men så skjønte jeg konseptet etter hvert da, sier han og ler.


Ole Soo, Kent Sørensen og Danby Choi gjestet i samme episode på Gauteshow. Foto: NRK 

– Ytringsfrihet uten folkeskikk

Lahlum forteller at han har bekjente som har opplevd misbruk som barn, og at han tenkte på dem da det ble spøkt med dette. Han trekker frem et sitat av Knut Nærum: «Ytringsfriheten gjør seg best hvis man samtidig har folkeskikk».

– I dette tilfellet følte jeg at det ble ytringsfrihet uten folkeskikk, sier han videre.

Produsent Lohne forteller at Lahlum kom med tilbakemeldinger på at han synes det var ukomfortabelt når dette temaet ble tatt opp.

– Vi tok hensyn til det i klippingen og han sa selv at det så bedre ut enn slik han opplevde det da det ble spilt inn, sier Lohne.

Lahlum sier at Gauteshow ikke slo an hos verken ham eller hans samboer. Gjennom hele innspillingen lo han kun én gang, og da av sin egen spøk.

– Jeg ville nok gitt programmet terningkast én, sier han.

Hyllet eller hatet?

Unge mennesker over 15 år er programmets målgruppe. I motsetning til Lalhum, synes mange studenter på OsloMet at Gauteshow er et morsomt program.

– Det er jo et lite friskt pust innen norsk TV, sier en journaliststudent.

Selv om de fleste studentene synes programmet er morsomt, har de samtidig forståelse for at det kan oppleves som krenkende.

– Det tar jo opp ganske tabubelagte temaer, som jeg tror på en måte er viktig, men jeg skjønner at det kan falle i feil jord, sier en annen student.

Hør hva andre journalistikkstudenter mener om Gauteshow her: 

Bryter ikke loven

Anine Kierulf er jurist og forteller at alt de sier og gjør på programmet er lovlig.

– Seerkontrakten viser at dette er en ny og drøy humorvariant. Du må være forberedt på å høre ting du ellers ikke ville hørt. Det tenker jeg gjør at det er ganske åpenbart at det som skjer der ikke er straffbart, sier hun.

Hun sier videre at det handler om kontekst og hvordan innholdet skal tolkes. Hvorvidt det er en reelle påstander eller om det er satire, har mye å si.

– Humor som ytring nyter et særlig vern, fordi det er en type kunstnerisk ytring, sier Kierulf.


Anine Kierulf har skrevet en bok om ytringsfrihet. Foto: Emilia Petersen Norberg

Straffeloven §185 slår fast at det er straffbart å forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig sette frem en diskriminerende eller hatefull ytring.

Kierulf sier imidlertid at Gauteshow ikke ville blitt dømt for brudd på denne paragrafen, grunnet seerkontrakten. 

– Dersom man hadde sagt de vitsene i en annen kontekst, så hadde man hatt litt dårligere kort. I Gauteshow er det rom for å si det akkurat der og da, men man kan ikke ta det videre derfra, sier Lohne i Munter.

Humor som samfunnsrolle

Kierulf mener det er viktig at noen velger å bruke såpass drøy humor på den måten de gjør i Gauteshow.

– Gauteshow går jo rett inn og river ned den sensitive barrieren. Det er en voldsom befrielse for noen, og så blir det for drøyt for andre, sier Kierulf. Hun tror det er veldig viktig å kunne bruke humor for å ytre seg, og at det kan spille en viktig samfunnsrolle.

– Gjennom humor kan man få frem et dypere budskap, men hvorvidt de gjør det i Gauteshow er jeg ikke helt sikker på, sier hun.

Mener programmet kan fremme mobbing

Lahlum mener at det er en mulig fare for at et program som Gauteshow kan fremme mobbing.

– Selv om intensjonen kanskje bare er at dette skal være morsomt, så kan effekten likevel fremme mobbing, sier han.

Han spesifiserer at man ikke kan si sikkert at et slikt program vil ha en direkte påvirkning på mobbekultur, men at det er noe man bør ta i betraktning.

– Det kan virke som at man prøver å si at mobbing er gøy, og det tenker jeg kan være veldig skadelig, sier han.

Daglig leder i produksjonsselskapet, Mathias Lohne, sier han er inneforstått med at mobbing er et stort problem, men at han ikke tror løsningen for å stoppe mobbing ligger i å begrense humoren.

– Jeg har forståelse for at programmet kan ha innvirkning på mobbekulturen, men jeg tenker ikke at man skal begrense humoren på grunn av det, sier Lohne.


Alexander Karlsen El Younossi er selv kortvokst. Foto: Privat

Humor på bekostning av andre

Alexander Karlsen El Younossi har drevet med humor. Han reagerte sterkt på programmet og mener også at et slikt program kan føre til mobbing. 

– Jeg tror de ønsker noe helt annet enn det de oppnår. Jeg tror de ønsker en diskusjon om ytringsfrihet, men nå er det bare humor på andres bekostning, og det kan føre til mobbing, sier han.

Han mener man bør stille seg spørsmålet om ytringsfrihet bare handler om å komme med drit eller om det handler om å la ulike meninger komme til lys.

Spenning rundt ny sesong

I skrivende stund spilles sesong to av Gauteshow inn og til høsten skal den publiseres. Til tross for at El Younossi ikke likte den første sesongen, vil han likevel gi dem en sjanse i den nye sesongen.

– Når jeg først leste at det spilles inn sesong to av Gauteshow, tenkte jeg: “Faen.” Men så tenkte jeg etter hvert: Okey, de må få sjansen til å rydde opp, sier han.

Lahlum uttrykker at han er tvilende til om dette er det sporet NRK bør satse på.
– Nei, jeg er jo uenig i vurderingen om at det skal spilles inn ny sesong, sier han.

Kierulf synes, i motsetning til Lahlum, at det er fint at det sendes slike programmer.

– Det blir ikke noe meningsmangfold i samfunnet hvis ikke noen vil satse på det som går helt på tvers og er annerledes, sier hun.

Hun mener at det å stivne i sine egne tanker og mønster hemmer interaksjoner og debatt i samfunnet.


Her jobber produksjonsselskapet Munter med første sesongen av Gauteshow. Foto: Munter AS

Produsent Lohne er spent på den nye sesongen, men tror ikke at den vil gi samme kronikkstorm som den første. Han røper at de kommer til å teste ut nye ting, ettersom de ikke ønsker å bli for komfortable i eget format.

– Vi håper at vi har klart å utvikle oss på en eller annen måte, så får vi se om det blir for det bedre eller verre, sier Lohne.