Bildet er tatt fra en parade i Warszawa 2019. Foto: Miłość Nie Wyklucza (CC BY-SA 2.0 DEED Flickr)
Homofile i Polen:

Ny regjering skuffer

Etter flere år med undertrykkelse av LHBT+-rettigheter i Polen, ga regjeringsskiftet i fjor håp om endring. Likevel mener mange at det har skjedd for lite.
Tirsdag, 14 mai, 2024 - 11:28


Mateusz Stasiak har tro på den nye regjeringen. Foto: Marta Kozlowska

– Jeg skulle selvsagt ønske jeg kunne holdt hånden til partneren min i offentligheten, uten frykten for at noen skal si noe hatefullt, sier Mateusz Stasiak.  

Den 25 år gamle mannen fra Wroclaw har alltid visst at han er homofil. Han mener Polen har en lang vei å gå når det gjelder homofiles rettigheter, men at de er på riktig vei etter fjorårets valg.

Mateusz Stasiak forteller at folk har begynt å akseptere de skeive i stillhet.

– Vi snakker fortsatt ikke veldig høyt om LHBT-samfunnet, men jeg merker at til og med folk over 50 har forandret meningen sin. Det er mer frihet nå, sier han. 

Lover bedre forhold

Valg i Polen

  • Andrzej Duda er president
  • Donald Tusk er statsminister
  • Presidentvalg hvert femte år
  • Parlementsvalg hvert fjerde år.

I desember 2023 var det valg i Polen og det konservative Lov og Rettferdighetspartiet (PiS) ble det største partiet, men fikk ikke flertall.

Dermed ble Donald Tusk fra Borgerplattformen (PO) statsminister.

Disse to partiene er på hver sin side av politikken og er ganske uenige når det gjelder hvem som skal ha makt over mediene, hvilke rettigheter homofile skal ha og i hvor stor grad en kvinne skal få bestemme over seg selv.

Før valget satt PiS på makten i åtte år, og i løpet av de årene har de skapt frykt for det polske demokratiet gjennom å blant annet ta over makten av alle mediehus. 


Statsminister Donald Tusk og den nye regjeringen sier de vil bygge opp demokratiet igjen. Foto: Raul Mee (CC BY-SA 2.0 DEED Flickr)

Tidligere har President Andrzej Duda fra PiS omtalt homofili som en «ideologi verre enn kommunismen», og i forkant av presidentvalget i 2020 lovte han å «beskytte barn fra LHBT-personer», ifølge The Guardian.

Tusk på den andre siden har lovet å bedre forholdene for LHBT-personer. Han vil gjøre det enklere for transpersoner å identifisere seg selv, og anerkjenne likekjønnede partnerskap, ifølge Pink News.

Vil bli utfordrende med lovendringer

– Under de årene da Lov- og rettsferdighetspartiet satt i makten, så man en systematisk forfølgelse av skeive aktivister. Det har fått mange skeive til å føle seg ekstremt sårbare, mener Patricia Kaatee, politisk rådgiver for Amnesty Norge.

Hun forklarer at presidenten er Polens øverste leder og velges for fem år av gangen. Neste år vil det være et nytt presidentvalg i Polen.

– Parlamentet vedtar lover, og så må presidenten godkjenne dem. Andrzej Duda kan dermed ganske effektivt blokkere alle forsøk på lovendringer som Tusk og den nye regjeringen prøver å få gjennom, sier Kaatee.


Patricia Kaatee mener at mange fikk håp da det ble regjeringsskifte i Polen i 2023. Foto: Amnesty International

Hun viser til ulike lovforslag fremmet av regjeringen til president:

–  Det var et sentralt stridstema å endre abortlovgivningen, eller å sikre muligheten for å inngå sivile partnerskap eller samkjønnsekteskap. Ethvert lovforslag fra regjeringen som omhandler disse tingene, vil ikke presidenten godkjenne. Dermed kan det heller ikke gjennomføres.

Frykter for egen sikkerhet

Ania (37) fra Warsawa er homofil og mener at ingenting har skjedd siden Tusk sin nye regjering kom til makten. Siden Andrzej Duda fortsatt er president, mener hun det vil bli vanskelig å få gjennom lovforslag, med tanke på at Tusk og Dudahar motstridene meninger om temaet.

– Duda vil stemme imot alle lovforslag fra Tusk sin side, og andre konservative partier har allerede annonsert at de ikke kommer til å stemme for Tusk sine forslag, mener Ania.

Ania vil ikke gå ut med fullt navn og bilde, fordi hun frykter for egen sikkerhet.

Verst i EU

I følge Rainbow-Map, en oversikt laget av ILGA-Europe (the European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans & Intersex association), ligger Polen nederst på listen over LHBT-aksepterende land.

Kartet viser hvor respekterte og likestilte LHBT-samfunnet er i hvert land i EU. Polen scorer 15% og er dermed på 42. plass av 49 land i Europa. Norge ligger til sammenligning på 8. plass i Europa.


For femte år på rad ligger Polen nederst på lista over LHBT-aksepterende EU-land. Foto: Ilga Europe (CC BY-NC-ND 3.0)

På en e-post om Rainbow-map og Polens posisjon, svarer talsmannen for PiS Rafal Bochenek, at PiS alltid har handlet i samsvar med den polske grunnloven. 


Marit Øimoen. Foto: Human-Etisk Forbund 

E– Anklagen om at PiS ikke anerkjenner LHBT-samfunnets seksuelle legning er ubegrunnet, skriver han. 

Mye å reversere

– Det et stort lerret å bleke for den nye regjeringen for å reversere de endringene som har vært gjort i ikke-demokratisk retning. Det tar jo selvsagt tid, sier Marit Øimoen, leder for kommunikasjon, samfunnskontakt og IT i Human Etisk-Forbund.

Øimoen mener at Polen har gått i en autokratisk retning, særlig siden PiS-partiet kom til makten i 2015. Hun sier videre at partiet har prøvd å bygge ned menneskerettslige institusjoner som presse, frihet og rettsstat.

– PiS-partiet blander sammen religion og politikk, og peker ut LHBT og kvinners rettigheter som fiender av tradisjonelle familieverdier, sier Øimoen.

Verdsetter demokratiet

Øimoen understreker at hun ikke er en jurist eller menneskerettighetsekspert, hun lener seg på blant annet Amnestys vurdering av Polens diskriminering av mennesker som identifiserer seg innenfor LHBTQ+, som menneskerettighetsbrudd.

– Å elske den man vil er en menneskerett, sier Øimoen.

Hun forklarer videre at Polen verdsetter demokratiet og ønsker seg et åpent og demokratisk samfunn.

– Nå har de valgt inn en regjering som kan hjelpe til med å reversere det. Likevel er det gjort store endringer i lovverk og ting som ikke bare kan endres tilbake med et penselstrøk.