USA krever at TikTok selges

Den amerikanske kongressen har vedtatt en ny lov som kan føre til at TikTok blir forbudt i USA. TikToks respons møter skepsis.

Bildet viser en jente som ser på telefonen sin. Hun har TikTok oppe og logoen til TikTok vises på skjermen. Jenta har på seg blå genser og står ute.
TikTok har blitt en populær plattform på kort tid, særlig blant unge. Foto: Mathilde Bjerk

– Vi er selvsikre, og vi skal fortsette å kjempe for deres rettigheter i retten, sier administrerende direktør (CEO) i TikTok, Shou Zi Chew. 

Han uttalte seg om den nye loven i en videosnutt på appen etter bestemmelsen. Videoen er sett over 22 millioner ganger. 

Bildet viser en skjermdump fra TikTok. Shou Zi Chew er i bildet og snakker til sine følgere om den nye loven.
Shou Zi Chew. Foto: Skjermdump fra TikTok

Han snakker til de 170 millioner amerikanske brukerne på appen. Han er kritisk til Kongressens nye lov og mener at det truer ytringsfriheten i landet.

– Dette er et forbud. Et forbud mot TikTok, deg og din stemme, sier han i videoen. 

– Vi skal fortsette å jobbe for at dere alltid skal ha muligheten, tryggheten og friheten til å nyte alt TikTok har å tilby, sier Chew. 

Amerikanske Center for Strategic and International Studies (CSIS) underbygger Chews argument om at en slik lov truer ytringsfriheten i USA:

– Den amerikanske regjeringen har ikke myndighet til å forby ytringer. Innlegg på TikTok er beskyttet av den amerikanske grunnloven siden det er en form for ytring, skriver direktør for teknologi og offentlig politikk James Andrew Lewis på senterets nettsider. 

Har slettet TikTok 

For tannlegestudent Peter Luers (20) fra Florida er TikTok blitt en stor del av hverdagen gjennom venner som bruker appen og har daglige samtaler rundt den. Han har imidlertid selv slettet appen, etter at skolen av sikkerhetsmessige grunner rådet til det.

Hva går den nye loven ut på?

  • TikTok er en kreativ videodelingsapp eid av kinesiske ByteDance. Per dags dato er appen forbudt i India og Pakistan.
  • Loven ble vedtatt 24. april og krever at TikTok løsriver seg fullstendig fra de kinesiske eierne. Hvis dette ikke skjer, vil appen bli forbudt i USA.
  • Appen må selges til et ikke-kinesisk selskap innen 19. januar 2025. 

Kilde: Investopedia.com

Bildet viser tannlegestudent Peter Luers fra Florida klar for fotballkamp. Han har på seg et Chelsea-skjerf.
Tannlegestudent Peter Luers er på utveksling i Storbritannia dette året. Foto: Privat

– Hvis den nye loven beskytter nasjonal sikkerhet, er jeg helt for det. Ja, jeg hadde det gøy på TikTok i likhet med mange andre. Men hvis det kan true meg, familien min og landet mitt velger jeg deres helse og sikkerhet foran noen morsomme videoer, sier Luers. 

Tror TikTok kan brukes som et kraftig våpen 

Peter Luers står sammen med Kongressen og deres avgjørelse i motsetning til direktøren i TikTok. 

– Jeg stoler på at lovgiverne våre tar de riktige avgjørelsene fordi jeg til syvende og sist tror på styrken av demokratiet i landet mitt, sier Luers. 

Han mener at argumentet til TikTok om ytringsfrihet er en latterlig påstand. Selv om han mener at ytringsfriheten er en viktig amerikansk verdi og at det er viktig med mangfold av ideer, påpeker han at det ikke kan gå foran nasjonal sikkerhet. 

– Ja, jeg tror TikTok kan brukes som et kraftig våpen for å påvirke millioner av amerikanere negativt, og jeg står med min regjerings beslutning om å beskytte deres folk, sier Luers. 

– Et forbud på brukernivå er helt urealistisk 

Bildet viser et portrett av Lothar Fritsch ikledd rosa skjorte. Bilde er tatt på et møterom.
Lothar Fritsch, professor i anvendt informasjonssikkerhet ved OsloMet. Foto: Mathilde Bjerk

Lothar Fritsch er professor i anvendt informasjonssikkerhet ved OsloMet. Han mener ytringsfrihet ikke er det største problemet. 

– Å forby en app fordi den er farlig, betyr ikke at man forbyr ytringer. Jeg har vanskeligheter med å kjøpe ytringsfrihetsargumentet, sier Fritsch. 

Han peker på særlig tre grunner til at den nye loven ble vedtatt; økonomisk dominans, nasjonal sikkerhet og regulering av personvern. Ifølge Fritsch begynner de kinesiske appene på alvor å bli konkurrenter til amerikanske selskaper som Google og Meta.

Han mener også at USA har vært trege når det kommer til personvern, som muligens er en annen grunn til at de nå velger å ty til forbud av appen. Frisch mener likevel at dette er et urealistisk mål. 

– Hvordan skal det gå an å forby det? Da må man sensurere all nedlastning av appen på App Store og Google Play. Den vil jo allikevel være nedlastbar andre steder. Et forbud på brukernivå er helt urealistisk, sier Fritsch. 

Informasjonen TikTok samler inn 

Fritsch tar frem nettsiden Wireless Network Mapping (WiGLE). Den kartlegger alt i omgivelsene som bruker Bluetooth eller WiFi. Med WiGLE kan man se alle naboens dataspill, høyttalere, smarte lyspærer, TV og andre enheter. Ved å gå rundt en blokk kan man se hvilken enhet som står i hvilken leilighet ved hjelp av signalstyrken den viser. Den samme typen informasjon kan TikTok hente ut om de vil, og Fritsch forklarer at de er veldig aktive med å skanne WiFi-omgivelsene. 

Bildet viser en storskjerm som har oppe nettsiden WiGLE.net. Det er et kart over Oslo.
Fritsch viser frem kart over Oslo på WiGLE.net. Foto: Mathilde Bjerk

Fritsch legger frem et eksempel på hva TikTok og andre apper har kapasitet til:

– De kan finne ut at noen jobber i Statnett og at han er den ene teknikeren som fikser digital infrastruktur i kraftnett. De kan følge med på alle hans bevegelser, se hvor alle hans smarte systemer er og bruke informasjonen til å utføre cyberangrep på kraftnettet, forklarer han. 

– Det handler om kapasitet til angrep, ikke om angrep som allerede har skjedd, understreker Fritsch. 

– Det er der målgruppen vår er 

Moteplattformen og bedriften Kleda bruker blant annet TikTok til å dele inspirasjon knyttet til klær og mote. 

– Det er der målgruppen vår er, og der er det en modernisert markedsføring, sier markedsføringsansvarlig Christoffer Jacobsen og Maren Louise Haaland, som er frontfigur for bedriften på sosiale medier.

Bildet viser Christoffer Jacobsen og Maren Louise Haaland som begge jobber for motebedriften Kleda. Bildet er tatt inne på en klesbutikk.
Christoffer Jacobsen og Maren Louise Haaland fra motebedriften Kleda. Foto: Maria Evensen

Haaland legger også til at det er større muligheter for å lykkes for nye brukere på TikTok. Hun sammenligner det med YouTube, som tidligere var populært, og mener at det er vanskeligere å gå viralt der enn på TikTok. 

– Nå er det mulig at det blir innført et forbud mot TikTok i USA. Hadde det påvirket dere og bedriften deres om det samme hadde skjedd i Norge?

– Det hadde påvirket oss, men vi hadde måttet tenke nyskapende og brukt en annen plattform. Kanskje Snapchat eller Instagram, sier Jacobsen. 

Bildet viser Maren Louise Haaland og Christoffer Jacobsen som lager innhold til Kleda sin TikTok-bruker. De filmer inne på en klesbutikk i Oslo.
Maren Louise Haaland viser frem forskjellige plagg til Kledas følgere på TikTok. Foto: Mathilde Bjerk

– Vil dere si at deres ytringsfrihet hadde blitt truet om TikTok hadde blitt forbudt i Norge?

– Jeg føler at det som kan være litt skummelt med TikTok er at det lages ekkokammer, så det fort kan bli veldig ekstreme ytterpunkter. Men jeg vil ikke si at det hemmer ytringsfriheten vår, sier Haaland. 

Kan miste en inntektskilde 

Ginny Whitehouse er direktør ved The Eastern Kentucky University School of Communication i USA. Hun mener at det er de som tjener penger på TikTok som er mest frustrerte over handlingene til Kongressen, og at det er de som kan miste en inntektskilde som vil lide på kort sikt. 

– Spørsmålet som gjenstår er om Kinas eierskap er den virkelige trusselen, eller om appers innflytelse i det hele tatt er en reell trussel mot personvernet og nasjonal sikkerhet, på lik linje med farene ved feilinformasjon, sier Whitehouse. 

Whitehouse påpeker også at ytringsfriheten er en kjerneverdi i USA. Hun sitter igjen med to spørsmål: 

– For det første: Er det amerikanernes ytringsfrihet som blir truet, eller er det selskapets markedsandel som blir truet? Og for det andre: Beskytter Kongressen den nasjonale sikkerheten eller er den fremmedfiendtlig? 

Rådene fra regjeringen og NSM

I mars i fjor fikk Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i oppdrag av Justis- og beredskapsdepartementet å komme med en vurdering av TikTok. NSM konkluderte med at appen ikke burde lastes ned på offentlig ansattes tjenesteenheter. Dette gjelder også privat ansatte som er underlagt sikkerhetsloven helt eller delvis, ifølge NSM. 

Justisminister Emilie Enger Mehl støttet opp under deres vurdering og sendte brev til alle departementer hvor hun frarådet bruken av TikTok på tjenesteenheter. 

– Også andre apper som Facebook, Instagram og Snapchat samler inn mye informasjon. NSM peker på utfordringen med mulig kommersielle videresalg av slike data. Alle som bruker sosiale medier bør derfor ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler, og instilingene man har på telefonen sin, sier Mehl i en pressemelding på regjeringen.no

I trusselvurderingen fra i fjor, "Fokus 2023", peker etterretningstjenesten på Russland og Kina som de fremste trusselaktørene mot norske sikkerhetsinteresser.