Arkivfoto: Petter Sommer

Tiltalt for drapsforsøk

En 22 år gammel mann er tiltalt for å ha knivstukket en annen mann like ved Klingenberg kino i Oslo. Aktor vektla at det var snakk om livstruende skader, men forsvarer nektet for at det skal regnes som drapsforsøk.
Fredag, 19 mars, 2021 - 15:13

Torsdag ettermiddag ble retten hevet etter å ha pågått siden tirsdag. Aktor Erik Marthinussen ønsket en straff på fem år og tre måneders fengsling, med 229 dager fratrukket for varetektsfengsling. Han ønsket også at tiltalte skulle betale fornærmede en sum for gjenreising, og retten skulle avgjøre denne ut ifra skjønn.

Forsvarer Morten Furuholmen på tiltalte sin side argumenterte for at siktelsen var basert på feil grunnlag, og at det aldri var noe drapsforsøk i bildet.

Ikke uskyldig

Forsvarer hevdet ikke at den tiltalte var uskyldig, og som følge av det ble temaet for høringene satt til motiv, provokasjon og årsak. Forsvarer la vekt på at den tiltalte hadde blitt provosert av et rasistisk utsagn, samt at begge var berusede, men at tiltaltes hensikt ikke var å drepe. Det forklarer han ved at han hadde trukket seg raskt tilbake og fortsatte ikke å angripe. Han forklarte at den fornærmede ikke var noen atletisk type med mye muskler, og slik trengtes det ikke mye kraft for å lage et 11cm knivsår.

– Jeg blir overrasket hvis han blir dømt for forsettlig drap. Han blir nok dømt for forsettlig legemsskade, men ikke drap, sier forsvarer Morten Furuholmen til Journalen.

Ytterligere krenkelse

En betydelig del av siste dag i rettsforløpet bestod av vitneforklaringen til en ytterlig fornærmet, utover drapssiktelsen. Her var tiltalte også siktet for å ha skadet en mann i 40-årene så han falt mot bakken og fikk brudd i nesebenet.

Mannen forklarte at han i mai i fjor var ute ved Vaterlandsparken og spilte Pokémon Go da tiltalte konfronterte ham og påførte skaden. Tiltalte hevdet at den fornærmede hadde dyttet en iskrem i ansiktet hans og tatt bilder i området, muligens for å avdekke narkotikahandel, og viste til et kamera fornærmede hadde festet i skulderreimen på vesken sin.

Fornærmede nektet for dette, og forklarte at kameraet var noe han brukte som dash-cam når han syklet til jobb. Fornærmede ønsket at tiltalte skulle betale for nye briller, samt legeutgifter. Forsvarer påpekte at de tidligere brillene så fine ut på bildet, men at dette var mer en digresjon.

Retten ble hevet litt etter kl. 15 torsdag ettermiddag. Rettens leder, Camilla Berg-Hansen, kunngjorde at en domfellelse ville bli funnet før påske.