Ikke alle førstekandidatene er kjente fjes for Lena Kilvik (78) og Liv Hopen (80). Foto: Emilia P. Norberg

Gir terningkast til førstekandidatene

Førstekandidatene er sentrale personer i valget, men vet velgerne egentlig hvem de er?
Mandag, 11 september, 2023 - 17:07

Lena Kilvik (78) og Liv Hopen (80) har allerede stemt i valget i Oslo. De sitter og koser seg på Starbucks kafé på Oslo City.

De kjenner ikke til alle partienes førstekandidater, men hvilket terningkast vil de gi politikerne de kjenner til?

Terningkast seks til Sofia Rana

De forteller at de ikke kjenner noe særlig til Siavash Mobasheri, som er førstekandidaten i Rødt. Kilvik og Hopen trodde begge at det var Sofia Rana som var førstekandidat. 

– Vi trodde at det var Sofia Rana som var førstekandidat, for hun kunne nemlig fått terningkast seks av meg, sier Hopen. 

– Siavash Mobasheri har jeg aldri hørt om. Men jeg synes at Sofia Rana er veldig flink jeg også, sier Kilvik.

– Ungdommen reker rundt i gatene

Høyre er et av de største partiene, og de har stor innflytelse i samfunnet. Men de to damene sier seg ikke enig i Høyres politikk. 

De gir partiet terningkast én. Verken Kilvik eller Hopen har sansen for Eirik Lae Solberg. Det begrunner de hovedsakelig med at Høyre ikke prioriterer den eldre generasjon.


Gir terningkast én til Høyre. Foto: Emilia P. Norberg

– Han får terningkast én. Solberg og partiet har hatt mange år på å ivareta den eldre generasjon, og de kunne gjort mye bra som ikke koster samfunnet all verdens, men det har de ikke gjort, mener Hopen. 

– Heller ikke for ungdom. Ungdomsklubber og tilbud for unge blir fjernet over en lav sko. Og hva gjør ungdommen da, jo de reker rundt i gatene, ytrer Kilvik. 

Arbeiderpartiet (AP) er det største partiet i Norge, målt i antall medlemmer og oppslutning ved stortingsvalget i 2021. De er begge enige om at førsterepresentanten i AP, Raymond Johansen, er kjempeflink og begge gir han terningkast fire.

– Selv om han er flink, synes jeg at han er litt partisk mot øst og vest, sier Kilvik.

Skryter av Sirin Hellvin Stab

I Miljøpartiet De Grønne (MDG) er det Sirin Hellvin Stab som er førstekandidat. Partiet mener at skillet mellom “grønt og grått” er viktigere enn skillet mellom “rødt og blått”.

– Jeg kjenner til Sirin Hellvin Stab. Jeg har hørt henne i et par debatter, og jeg synes at hun representerer selg selv og partiet på en god måte. Jeg tror jeg gir henne terningkast fire, sier Hopen. 

– Vet du hva det hadde jeg tenk til å gjøre også! Jeg synes hun og resten av partiet er veldig samstemte, sier Kilvik. 

Liv Hopen stemte Venstre

Venstre er Norges eldste partiorganisasjon. Hopen forteller at hun stemte Venstre på bydelsutvalget. Men hun stemte ikke Venstre på grunn av førstekandidaten, Hallstein Bjercke. Hun forteller at hun ikke kjenner noe særlig til han. 

– Jeg har stemte på Venstre på bydelsvalget, men det var ikke på grunn av Bjercke, sier Hopen. 

Gir Lars Petter Solås “terningkast null”

I Fremskrittspartiet (FrP) er det Lars Petter Solås som er førstekandidat. Han ble tidligere ekskludert fra partiet. Denne hendelsen har både Kilvik og Hopen fått med seg. De mener at det har vært for mye oppstyr rundt han. De er samstemte og gir han terningkast én.

– Går det an å si null? Sier Hopen og ler. 

– Det er dessverre ikke null på terningen.

– Ja, men da får han én, sier Kilvik. 

Emneord: