Tonje Fagerheim (t.v) viser frem en julekule fra bruktbutikken Retrolykke kaffebar som hun driver på Grünerløkka. Foto: Jonas August Bernstein

Julemarked med fokus på gjenbruk

Både på lørdag og søndag sto folk i kø utenfor Bruket i Gamle Oslo, hvor det ble avholdt et litt annerledes julemarked.
Mandag, 25 november, 2019 - 14:45

– Det er flere uavhengige bruktbutikker som har gått sammen om julemarkedet. Det er den store «happeningen» i året for vår del og det er veldig hyggelig å arrangere dette sammen, forteller Audun Rundberg. Han er leder for Oslo brukthandelforening og driver forretningen Tidstypisk.

Tonje Fagerheim er en av flere bruktbutikkeiere som deltok på arrangementet. Hun driver Retrolykke kaffebar på Grünerløkka.

– Det har vært en knallbra helg. Det har vært kø for å komme inn begge dagene. Det er gøy å gå sammen med kollegaer om dette julemarkedet, sier hun.

Miljøfokus

Helgens julemarked var også en del av det offisielle programmet tilknyttet at Oslo ble kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019. Målet var blant annet å sette fokus på bærekraftig forbruk og økt ombruk i byen.

– For oss er det viktig å få frem at det er fullt mulig å ta vare på ting og gjenbruke dem, i stedet for å bruke ressurser på å lage nye ting. Gjenbruk fører også til at man unngår mye unødvendig transport. Jo flere som tenker på den måten jo bedre, sier Rundberg.

Norsk design

Rundberg forteller at mange av butikkene som er medlem av Oslo brukthandelforening er opptatt av å fremme design fra Norge.

–  Folk blir både overrasket og imponert over hvor mange fine ting som har blitt laget i Norge opp igjennom årene. Det er ofte mye snakk om svensk- og dansk design og det er lett å glemme det norske.

– Vi håper folk finner ting her de syns er like vakkert eller enda vakrere enn det de ellers hadde gått og kjøpt som var nytt. Mange ting vi har tatt med her egner seg godt som julegaver. Kanskje har de til og med vært julegaver før, undrer Runberg.

Se bildeserie fra julemarkedet under: