Lar høvelen ligge

Oslomenn forteller historiene bak movemberbartene sine.
Onsdag, 27 november, 2019 - 11:52

Denne måneden har flere ferske barter vært å se i Oslo sentrum, men hva gjør november til høysesong for hårete overlepper? Norske menn lever i gjennomsnitt nesten 4 år kortere enn kvinner, og mange dødsfall skyldes årsaker som i stor grad kan forebygges. I 2003 begynte en gruppe menn i Australia å la barten gro i november for å belyse helseutfordringer som rammer menn. Trenden har spredd seg over hele verden og omfatter fysisk og psykisk helse. Menn i Oslo lar barberhøvelen ligge av ulike årsaker. 

 

Jørgen Johnsen 

– Jeg har movember fordi det er litt kult og for å få et påskudd for å sjekke hvordan barten min blir. Jeg synes resultatet er bra med tanke på at jeg ikke har juksa.

 

Kristian Kilde

– Det er litt konkurranse mellom gutta i klassen om best bart, men for min del handler det også om å belyse prostatakreft. Jeg har en farfar som kjemper mot prostatakreft nå. Det har vært litt ekstra viktig med movember de to siste årene. Jeg har lagt litt ekstra til grunn på en måte.

Christian Fjermeros

– Jeg valgte å ha movemberbart, egentlig først på kødd, jeg skulle lure noen folk og bare vise hvor stygg man kunne være med bart, men så fikk jeg ikke noen negative tilbakemeldinger på det, så da valgte jeg å beholde barten i solidaritet med menns helse og for å vise at jeg støtter undersøkelse av testikkel- og prostatakreft. 

Øystein Wirak

– Jeg har movember fordi jeg synes det er viktig å sette fokus på menns helse, spesielt testikkelkreft.

Mats Varre Sandøy

– Jeg startet med movemberbart i 2012. Da var det bare en morsom greie, men for to år siden inkluderte movemberkampanjen også psykisk helse. En av mine beste venner tok selvmord i 2014, og etter det så har psykisk helse vært veldig viktig for meg, spesielt blant menn fordi de generelt er dårlige til å snakke med hverandre og om egen helse. Med barten ønsker jeg å bidra til å gjøre psykisk helse blant menn til noe vi kan snakke om og noe som betyr noe. Jeg vil fjerne tabuet rundt det.

Hallvard Myklatun

– Jeg har movember for å bevisstgjøre om menns helse og prostatakreft.

 

William Jacobsen

– Jeg har movemberbart fordi det er morsomt og trendy egentlig. 

Emneord: