Om kort tid skal regjeringen avklare om homoterapi skal forbys i Norge. Foto: Iker Merodio (CC BY-ND 2.0)

Serien Homoterapi er upresis

Teolog og filosof Espen Ottosen mener at VGTVs serie Homoterapi er tendensiøs og lite avklarende. Han er skeptisk til at denne formen for konversjonsterapi skal forbys i Norge.
Tirsdag, 26 november, 2019 - 13:00

VGTV-serien Homoterapi handler om å avdekke at det også i Norge finnes miljøer som driver såkalt homoterapi og som hevder de kan hjelpe personer med å bli kvitt homoseksuelle følelser. 


Teologen Espen Ottosen mener homofilt samliv strider mot kristen etikk. Foto: Karl Fredrik Kristiansen (CC BY-ND 2.0) 

– Selve serien opplever jeg som tendensiøs og upresis, sier Ottosen. 

Han mener at det aldri defineres hva “homoterapi” tydelig er. I tillegg syns han at programlederen Morten Hegseth har dratt sine tydelige konklusjoner før han har snakket med de som representerer kristen etikk i serien.

Regjeringen ønsker forbud

Ottosen er selv med i serien og har vært en aktiv debattant etter at den ble publisert. Om to uker skal Stortinget behandle forslaget om å forby homoterapi i Norge. Både Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet samler seg om å få utredet et forbud. Kristlig Folkeparti er ikke enige. Venstre-politiker, Grunde Armeland, har gått så langt som å si at det garantert kommer et homoterapiforbud etter at regjeringens utredning er ferdig.

Homofil lever som hetero

Ottosen tror ikke det er behov for mer fokus på homoterapi, ettersom det er svært få grupper i Norge som faktisk driver med en form for behandling hvor målet er å gjøre folk heterofile. Teologen er redd for at et forbud mot homoterapi kan hindre kristne fra å mene at ekteskapet mellom mann og kvinne er rammen for sex. Han tror at som homofil kan man fint leve i et heterofilt forhold, ettersom han mener at et homofilt samliv strider mot kristen etikk. 

– Selv har jeg møtt mange kristne som har opplevd en endring i sin seksualitet. Flere jeg kjenner opplevde seg som homofil, men har gått inn i et heterofilt ekteskap og har levd som lykkelige gifte i mange år. Det betyr ikke at jeg tror at det finnes en metode som kan gjøre at folk går fra å være homo til å være hetero, men det er jo ganske stor enighet i fagmiljøer om at menneskers seksualitet kan være noe flytende, sier Ottosen.

Ottosen syns at han og genrelasektetæren i Norsk Luthersk Misjonssamband Øyvind Åsland har blitt behandlet på en bra måte i serien. Synspunktene de har blir gjengitt balansert. 

 

Emneord: