Vold på byen har vært den store snakkisen blant avisene denne høsten. Foto: Julie Sandbraaten.

Utelivet i Oslo preget av vold

Politiet har høsten 2019 opplevd en økning i vold der flere gjerningspersoner har gått til angrep på enkeltpersoner på byen.
Mandag, 25 november, 2019 - 15:13

Denne høsten har flere av forsidene til landets største aviser vært preget av voldshendelser fra utelivet i Oslo. Dette utløste en stor debatt rundt volden i hovedstaden og hva politiet gjør for å forhindre kriminaliteten som tilsynelatende har tatt overhånd.

Men volden har verken blitt mer utbredt eller grovere enn tidligere, forteller avsnittsleder for kriminalforebyggende i Oslo, Hans Magnus Gjerland. 

Ikke være redde

Hvorfor har det da vært så stor oppmerksomhet rundt dette med vold på byen?

– Oktober er den måneden hvor vi opplever høyest ungdomskriminalitet. Det er rivalisering eller krangler blant de unge som fører til denne uprovoserte volden. Derfor er ikke høsten i år noe annerledes enn de tidligere årene. Det vi har opplevd i år er derimot at det flere forskjellige gjerningsmenn går til angrep, og ikke gjentagende personer eller gjenger. 

Gjerland forteller at politet jobber tett sammen med de videregående skolene, samt utekontakter, sysselsettere og andre sentrale samfunnsaktører. Han ønsker at ungdom ikke skal være engstelige med å kontakte vakter og politet hvis de føler de er i en situasjon som føles truende. Han oppfordrer også til at folk ikke skal ta “saker i egne hender”. 

– Alltid noen som vil skape kvalme

Journalen spurte studenter ved OsloMet om de noen gang har opplevd en voldelig hendelse på byen.

– Jeg har aldri opplevd noe særlig problemer egentlig. Er jo alltid noen som er litt kjepphøy på byen og skal ha litt diskusjoner. Jeg har sett at folk blir kastet ut av utesteder på grunn av ting som det, men har heldigvis aldri vært i en slik situasjon selv, sier Trygve Karlsen, student ved helsefakulitetet på OsloMet.

Hvordan tror du at du ville reagert hvis du ble invovlvert i en sånn situasjon?

–  Jeg ville tatt kontakt med vaktene med en gang. Vi er jo på byen for å kose oss og jeg hadde aldri ønsket å for eksempel havne i en slosskamp. Hvis jeg følte meg veldig truet hadde jeg ringt politet. 

Emneord: