Nå som treningssentrene er stengte, må flere trene utendørs. Kompisene Petter Rølland, Sigurd Glørstad og Anders Klokk bruker Lilleborgbanen på Torshov som treningssenter. Foto: Jonas Jøranson

Utendørstrening under korona

9. november ble treningssentrene stengt ned i Oslo, men det stopper ikke folk fra å trene. Nå tar noen i bruk mulighetene som finnes utendørs.
Mandag, 23 november, 2020 - 11:36

Nordmenn trener mye, faktisk trener fire av fem nordmenn minst en gang i uka ifølge SSB. Etter at Oslo sine treningssentre ble stengt 9. november, har flere da tatt treningsøkten sin utendørs. Journalen har snakket med personer med ulike treningsmål og metoder om hva de tenker om å trene ute, og om de får samme utbytte av treningen. 

– Blir litt amputert

Helena Bakke studerer idrettspsykologi på NIH, og driver med friidrett som sin sport. Hun forteller at hun må trene mer med egen kroppsvekt nå som treningsentrene er stengt.

– Det blir mindre vekttrening, og mye mer egenvekttrening. Ulempen er at noen øvelser kan bli for enkle, og da gjør jeg de på et bein eller med en strikk, forteller hun. 


Bakke gjør øvelser på et bein for å gjøre øvelsene tyngre. Foto: Privat

Selv om Bakke liker å være ute, understreker hun at man ikke får samme utbytte av å trene med egenvekt. 

– Det er en helt annen type progresjon uten vekter, hvor det blir flere repetisjoner i stedet for mer vekt. For min del blir treningen litt amputert av det, sier hun. 

 

– Vanskelig å bytte ut treningen min

Waqas Raja bruker en bakke på Tveita som sitt nye treningssenter. Til forskjell fra Bakke driver Raja med tung styrketrening, og trener for å bygge muskelmasse samtidig som han forbrenner fett. 

– Målet mitt for tida er å konkurrere i fitness, så jeg trener ganske spesifikt mot det, forteller Raja. 


Planke er en god øvelse for å bygge magemusklatur. Foto: Jonas Jøranson

Raja forteller at han pleide å trene hver dag, og at han fortsatt prøver å gjøre det samme ute. 

– Jeg pleide å trene 2-3 timer hver dag, og noen ganger hadde jeg flere økte om dagen. Nå gjør jeg mye av det samme, bare at jeg er ute i stedet, sier han. 

På spørsmål om hva slags utbytte han får av treningen ute, sier Raja at han savner tyngre vekter. 

– Det er vanskelig å bytte ut treningen min med egenvekt, fordi jeg rett og slett løfter for tungt ellers. Det høres kanskje ikke så kult ut, men jeg får ikke trent styrke på samme måte med bare kroppen min, forteller han.


Raja løper intervaller for å trene kondisjon og brenne kroppsfett. Foto: Jonas Jøranson

Mens treningssentrene fortsatt er stengt, prøver Raja å gjøre det beste ut av situasjonen. Han håper derimot at treningssentrene åpner igjen til vinteren. 

– Jeg kommer til å trene uansett, men kan ikke gjøre styrketreningen min ute når snøen kommer. Da må jeg ta det på rommet mitt, og det er heller ikke ideelt, sier han. 

 

– Vi liker å være ute

Kompisene Petter Rølland, Sigurd Glørstad og Anders Klokk trener sammen på Lilleborgbanen. De har tidligere drevet med klatring, og forteller at de er vant med å trene ute. 

– Vi har alle medlemskap på treningssentre, men vi liker også å være ute. Det er egentlig viktigere å være aktive, forteller Glørstad. 


Lilleborgbanen byr på mye “utstyr”, som steiner og tau. Foto: Jonas Jøranson

Glørstad forteller at de er ute fordi det gjør dem mer motiverte enn når de trener innendørs.

– Å løfte vekter inne blir kjedelig syns jeg, så jeg er heller ute. Sånn sett får jeg samme utbytte av treningen som før, men det er jo begrenset, sier Glørstad. 

De tre guttene bruker treningsparken på Torshov til å gjøre øvelser for rygg- og magemusklatur, med hverandre som hjelp. De tror derimot ikke at de kan gjøre det om vinteren. 

– Jeg tror det blir for kaldt, så jeg vet ikke hva som kommer til å skje da. Kanskje jeg bare må trene hjemme i stedet, sier Rølland. 

 

 

Emneord: 
Tags: