– Forholdene for afghanske journalister blir stadig verre

Afghanske myndigheter gjør ingenting for å hindre drap eller fengsling av journalister, mener Waheed Warasta, leder for Afghan PEN.
Fredag, 20 mai, 2011 - 11:56


– Nå som Osama Bin Laden er drept, har det afghanske folk vært optimistiske med tanke på ytringsfriheten i landet. Myndighetene har imidlertid ikke gjennomført noen tiltak for å bedre forholdene for journalister, mener Warasta.

Han er leder for Afghan PEN, en internasjonal organisasjon som jobber for å fremme ytringsfriheten i Afghanistan. Fra hovedkvarteret i Kabul prøver han å bedre lokale journalisters arbeidsforhold i landet, blant annet ved å arrangere kampanjer mot myndighetene.

Livsfarlig arbeid

Warasta mener at myndighetene i Afghanistan bruker religion for å rettferdiggjøre fengsling av journalister. Han trekker frem Parwez Kambaksh, den tidligere dødsdømte, nå frikjente, afghanske journalisten, som eksempel. Kambaksh ble dømt og fengslet for å ha lastet ned et dokument fra internett om kvinnesyn i islam. Han ble imidlertid frikjent etter internasjonalt press, blant annet fra Norge.

– Hvis myndighetene kunne fengsle Kambaksh for å laste ned et dokument fra internett om kvinnesyn, risikerer jeg også å bli fengslet, sier Warasta.

Under løslatelsen av Kambaksh spilte Kai Eide en svært sentral rolle. Han var FNs spesialutsending til Afghanistan i perioden 2008 til 2010. Under oppholdet i Afghanistan ble han godt kjent med mediehverdagen for afghanerne.


Hør Kai Eide beskrive dagens situasjon i Afghanistan

I 2010 ble tre journalister drept i Afghanistan. Samme år satt én journalist fengslet i landet. For 2011 finnes det imidlertid ingen tall for antall fengslede journalister i Afghanistan.

– Forverret situasjon

Afghan PEN-lederen mener forholdene for journalister har bedret seg jevnt i løpet av de siste tiårene. Warasta mener samtidig at situasjonen har forverret seg det siste året.

– Presidenten ønsker å sikre egen makt, og en måte å gjøre det på, er å begrense pressefriheten, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Ambassadør Manizha Bakhtari mener at myndighetene gjør det de kan for å beskytte journalister. Foto: Jonas Falao Liahagen

Avviser kritikken

Den afghanske ambassadøren i Norge, Manizha Bakhtari, mener på sin side at journalister kan kritisere alle, selv presidenten. Men hun understreker at Afghanistan er et konservativt land med uskrevne regler.

– Religion og kvinners posisjon er temaer man ikke skal kritisere i Afghanistan. Tradisjonene i landet står sterkt. Det er ikke myndighetene som bestemmer det, mener Bakhtari.

Hun mener også at myndighetene gjør sitt beste for å beskytte lokale journalister i landet. Men Bakhtari erkjenner at landet fortsatt har mange utfordringer.

– Landet går i disse tider gjennom store endringer, og myndighetene har mye å stri med. Derfor strekker de ikke alltid til, sier hun.
 

  • I 2006 ble det innført en ny medielov i Afghanistan
  • Loven fremmer økt ytringsfrihet i landet
  • Den ble godt mottatt av lokale journalister og skribenter
  • Den nye loven erstattet den tidligere medieloven fra 1943