Lærte å kritisere afghanske myndigheter på skolen

Men da tidligere journaliststudent Hamid Nabil skrev om myndighetene, måtte han gå i skjul i ett år.
Fredag, 20 mai, 2011 - 11:57


– Jeg skrev en artikkel om en offentlig tjenestemann som eide mange bygninger i en by. Jeg skjønte raskt at jeg var i fare og måtte gå i skjul, forteller Nabil.

Han skjulte seg fra myndighetene i totalt ett år. I enkelte perioder måtte han også reise ut av landet.

– Mye krangling

Nabil studerte journalistikk ved Balkh University i Afghanistan. Der gikk han i klasse med den tidligere dødsdømte journalisten Parwez Kambaksh.

Nabil forteller om en journalistutdanning uten stor takhøyde.

– Samtlige forelesere var veldig religiøse og konservative, så det var ikke mye rom for diskusjon under forelesningene. Det førte til mye krangling mellom studenter og lærere, sier han.

I tillegg hadde ikke studentene tilgang til internett på universitetet, og lærebøkene kom stort sett fra tidligere Sovjetunionen, ifølge Nabil.

Saken fortsetter under bildet.


Universitetet i Balkh bruker fortsatt lærebøker i journalistikk fra tidligere Sovjetunionen. Foto: Philipp C Jahn/Flickr

Måtte rømme landet

I 2008 måtte Hamid Nabil rømme fra Afghanistan, etter at han vitnet i rettssaken mot Parwez Kambaksh. Han har likevel kontakt med noen av sine tidligere medstudenter som fortsatt er i Afghanistan.

– De forteller at situasjonen er litt bedre enn for noen år siden. Det er blant annet stiftet flere journalistorganisasjoner. De er likevel fortsatt redde for hva myndighetene vil gjøre hvis de skriver om dem, sier Nabil.

Han ønsker å reise tilbake til Afghanistan en dag og jobbe som journalist.

– Jeg vil skrive om kvinners rettigheter i Afghanistan, men først må situasjonen i landet bli mer stabil.

Skal bedre seg

Presidenten ved Balkh University, professor Habibullah Habib, innrømmer at studiehverdagen kan være vanskelig for studentene.

– Det er et faktum at lærebøkene er på russisk, og det er derfor vanskelig for studentene å bruke dem, sier han til Institute for War and Peace Reporting.

Habib understreker imidlertid at universitetet har mottatt nye bøker fra blant annet Iran og Universitetet i Kabul. Han mener det vil gjøre studiehverdagen mye enklere for studentene.

Hamid Nabil studerte ved universitetet fra 2005 til 2008.

  • Balkh University ble stiftet i 1986
  • Ligger i Balkh-provinsen, nord i Afghanistan
  • Afghanistans tredje største universitet, med 5500 studenter
  • Fikk lærebøker fra Sovjetunionen ved oppstart