

– Alle bør kunne selvforsvar
I en kjeller midt i Bogstadveien sitter 28 jenter langs veggen, og venter spent. Flasker og sekker ligger langs veggen inne i salen som møter oss med en sterk lukt av svette. Her skal det jobbes hardt.
– My dear ladies, sier kursleder, Aristo Manzouri, og innleder kurset med å fortelle at det er de enkle øvelsene som er best å bruke når en skal forsvare seg.
Aristo Manzouri har selv drevet med kampsport siden han var ung, og har vært trener i 25 år. På disse årene har han trent blant annet både norges- og verdensmestere, men også tidligere voldtekstofre.
– Vi ler og har det gøy på kursene, men det er viktig for meg å understreke hvor alvorlig det faktisk er å bli voldtatt.
I 2017 ble det registrert 1968 voldtekstanmeldelser. Antall overfallsvoldtekter er lavere enn i noen andre av rapportene Kripos har lagt frem (2011-2015). Likevel er 5,3 prosent av alle anmeldte voldtekter overfallsvoldtekter, og det utgjør nærmere 100 tilfeller. I tillegg opplyser Kripos at flere av anmeldelsene kan grense mot overfallsvoldtekter.
Flere tør å anmelde voldtekt
Politiet sier til Journalen at tilsvarende kategorisert inndeling for fjoråret ikke er tilgjengelig ennå, men en annen rapport (STRASAK, politiet) fra 2018 dokumenterer økt voldtektsanmeldelser på 9,1 prosent siden året før. Det er vanskelig å konstatere om det skjer flere voldtekter, men politiet understreker at det er flere årsaker til økt anmeldelser; Det har blitt mer snakk om det i samfunnet, og dermed tør flere å si ifra.
Et gjennomgående tema under selvforsvarsøkten var voldtekt og overfall.
I kurssalen sitter jentene i ring rundt kursholderne, Manzouri og Frøydis Spillum. De viser den grunnleggende teknikken for å forsvare seg selv. Jentene følger nøye med på demonstrasjonen, og reiser seg deretter opp for å prøve selv.
– Dette er tredje gang jeg er med, men jeg får fortsatt aha-opplevelser og oppdager alltid noe nytt og smart som jeg kan gjøre i ulike situasjoner, sier Elina Malmberg (30). Hun sier videre at kursene hjelper henne med å bli mer bevisst på hvilke situasjoner som kan oppstå og hva man kan gjøre for å komme seg unna farlige situasjoner.
Trygg på vei hjem
Manzouri gir både tips og hjelp underveis i kurset. Han forteller om flere situasjoner der jenter han tidligere har trent, har blitt utsatt for overfall. Tipsene han gir er blant annet at en alltid skal gå der det er belyst, selv om veien kanskje er 500 meter lenger. Dessuten er det alltid lurt enten å gå i ordentlige sko ut på byen, eller ha med seg et ekstra par som du kan bytte til når du skal gå hjem.
– Jeg liker tanken rundt dette med at små jenter, som for eksempel meg, kan få overtak på større personer, sier Andrea Sitje (21). Hun sier at hun ikke har tenkt på at farlige situasjoner kan oppstå fordi hun aldri har opplevd det selv, men sier at det hjelper at det snakkes åpent om overfall og voldtekt på kurset.
Manzouri demonstrerer en full jente på høyhælte sko på vei hjem fra byen, og jentene ler. Men det ligger en alvorlig undertone i det han viser. Du har ikke kontroll hvis du er overberuset – og i hvert fall ikke hvis du i tillegg har på deg dårlige sko. Men én ting er sikkert; Du kan og du vil føle deg tryggere dersom du kan selvforsvar.
– Jeg har blitt tatt tak i på vei hjem, men det ble aldri en verre situasjon enn det. Jeg tror jenter ofte kjenner seg utrygge på vei hjem fra byen. Jeg tror ikke det er noen som aldri har følt seg utrygg, sier Elina Malmberg.
Etterspurt og fullt
– Are you having fun? roper Manzouri. Jentene roper “ja” i kor. – Bra. Det er nummer én. Glem aldri det, svarer han.
Med “For Once in My Life” av Stevie Wonder på høyttaleren, sparker og slår jentene med teknikken de akkurat har lært. Den rolige jazz- og soulmusikken skaper en hyggelig atmosfære i salen.
Samtlige kurs har denne vinteren fylt seg opp, og flere kursholdere opplyser på sine nettsider at det er høy etterspørsel. Også her på Frontline Academy har selvforsvarskursene alltid vært fulle.
– Vi har kurs en gang i måneden, hele året, og det er alltid fullt.
Han forteller videre at det har vært økt interesse blant jenter. De merker at flere og flere ønsker å delta på et slikt kurs og lære selvforsvar.
De 28 jentene lærer forskjellige teknikker, blant annet up-kick, øks-kick, og “albue med side clinch”. For å få prøvd teknikkene de har lært på kurset, gikk de sammen to og to der en skulle være overgriperen og den andre skulle være offeret. Avhengig av hvordan “overgriperen” tok tak skulle “ofrene” komme seg unna med ulike teknikker.
– Det er veldig synd at vi er nødt til å gå på et sånt kurs, at man må kunne forsvare seg. Men det er bedre at man lærer det og kan det, enn at du skal gå og hele tiden føle deg utrygg. Og dessuten at du vet hvilke muligheter du har til å komme deg ut av en potensielt farlig situasjon, og at du ikke skal “fryse til”, sier Andrea Sitje.
Hva med guttene?
Stadig flere gutter anmelder voldtekt. Rapporten fra Kripos opplyser at det var 1996 fornærmede, hvorav 9,4 prosent, altså nærmere 200, er menn/gutter. Dette er en betydelig økning fra 2015 da syv prosent av de fornærmede var menn og gutter.
De aller fleste kursene retter seg mot kvinner. På selvforsvarskursene på Frontline Academy fokuserer de også mest på jenter. Det var heller ingen gutter på kurset. De forteller til Journalen at gutter heller går på kurs i kampsport. Manzouri mener at selvforsvarskurs er en fin måte å introdusere jenter for kampsporten.
– Kvinner er litt mer varsomme, og litt mer skeptiske til å begynne med kampsport, sier Manzouri.
– Jeg tror det dessverre er sånn at det er lurt for alle, uansett alder, uansett hvem du er, å ta et sånt selvforsvarskurs. Man trenger å kunne forsvare seg, sier Elina Malmberg.
Manzouri sier seg enig.
– Det er ikke bare viktig for jenter, men viktig for alle, å kunne selvforsvar.