Hva sier klærne på stativet om MDGs partimedlemmer? Foto: Jonas Laksekjøn

Grønn mote hos MDG - stiller i 40 år gammel kjole

Journalen er på plass på MDGs valgvake. Er partimedlemmene like klimabevisste som politikken tilsier?
Mandag, 11 september, 2023 - 22:18

Rommet bærer preg av spenning, men stemning er god under åpningen av Miljøpartiet Det Grønnes (MDG) valgvake. Journalen har snakket med tre partimedlemmer om mote, transport og deres klimabevissthet. 

Leier klær

Lan Marie Berg, nestleder i MDG, er klar for valgnatten. 

– Har du noen ritualer du gjør før du skal på politiske eventer?

– Hehe, ja hva er det jeg gjør da… På vei hit hørte jeg faktisk på Dagsnytt 18, så det var ikke så veldig spennende… Eller det var veldig spennende å høre på, men svaret var ikke så spennende. 


Lan Marie Berg, nestleder i MDG, i sin leide kjole fra Fjong. Foto: Jonas Laksekjøn.​​ 

Berg er fornøyd med kjolen hun har på. Den er leid av selskapet Fjong, som driver med utleie av klær.

– Jeg tenker miljøbevisst når jeg handler klær. Jeg prøver å ikke handle så mye nytt, og heller handle brukt eller leie. Nå har jeg inngått abonnement hos Fjong, så jeg har leid denne kjolen og en jakke som jeg har fått brukt ganske mye.

Berg har gått til fots til MDGs valgvake, og Journalen spør om hun tenker klimabevisst når hun velger transportmiddel:

– Jeg prøver jo det da, men det aller viktigste er at politikerne legger til rette for at det er enkelt å leve miljøvennlig. Det er jo nettopp derfor vi stiller til valg i Oslo og mange andre steder.

– Hvordan har du det nå, og hva er tankene dine for kvelden?

– Jeg føler meg bra. Det er spennende. Det er hyggelig å se alle de som er her på valgvaken og er spente. Det er også spennende å følge med på det som skjer rundt om i landet. Nå er det jo folk fra MDG på valgvaker over hele landet som er spente på om de kan komme inn og gjøre en jobb i sine kommunestyrer.

40 år gammel kjole

Bente Knagenhjem sitter som vara i internasjonalt utvalg i MDGs sentralstyre. Hun forteller at hennes ritualer før politiske arrangementer er litt gammeldagse. 

– Jeg er ikke helt ungdom lenger, sånn som dere. Så ritualet mitt er at jeg sparer på gamle papirer. Som nå for eksempel, så skal jeg visst opp på scenen og da måtte jeg skrive notater, ler hun. 


Bente Knagenhjem iført kjole arvet etter hennes mor. Foto: Jonas Laksekjøn 

– Jeg beskriver meg selv som en forsiktig optimist. Jeg har en god følelse for i kveld. Samtidig er jeg selvfølgelig fryktelig spent. 

Å tenke klimabevisst når det kommer til klær og mote er svært viktig for Knagenhjem. Hun forteller om klærne til hennes avdøde mor som spesielt sentrale i hennes oppfattelse av klimabevisst mote.  

– Denne kjolen er 40 år gammel. Min mor brukte den. Hun er død, så da fikk jeg arve. Jeg går mye i min mors klær, og kjøper ikke klær ellers annet enn kanskje enn bukse på Fretex hvert tredje år.

Knagenhjem er også miljøbevisst når det gjelder transportvalg og tar som oftest T-banen. Men ett lite unntak trumfer likevel hennes stødige klimabevissthet. 

– Jeg har en bil, men den bruker jeg bare når jeg må over fjellet for å besøke mine tre barnebarn. 

Klesplagg symboliserer edruelighet

– I dag har jeg pyntet meg, så jeg har på meg grønne Dr. Martens-sko, og den nye lindressen min. En MDG-button og en helt vanlig hvit MDG-t-skjorte under. Den har jeg gått med under hele valgkampen, forteller Martin Oppegård, folkevalgt i bydelen Ullern. 


Martin Oppegård har på seg et ordensbånd som symboliserer at han er edru i kveld. Foto: Jonas Laksekjøn 

Oppegård har på seg et ordensbånd på tvers. Det skal representere at han skal være edru hele kvelden og passe på at alle har det bra. Utover det forteller Oppegård at han tenker altfor lite på miljø når han handler klær. 

– Der er jeg dårlig. 

Men han prøver å være bevisst på salg og handler ikke så mye klær. 

– Faktisk har jeg litt for lite klær for tiden. 

Oppegård er spent på hvordan kvelden kommer til å gå, for dette handler ikke om han sin innsats, men om alles innsats i partiet. Men en ting har han klart: 

– Greta Thunberg-generasjonen lever! 

Emneord: