Frykt for arabisk vår stengte Menneskerettighetshuset

Menneskerettighetshuset i Baku er bygget med norske midler. Nå har presidenten stengt det.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:02

Da den arabiske våren i 2011 blomstret i nabolandene, så flere og flere aserbajdsjaner muligheten til å endre forhold de selv var misfornøyde med. Folk tok til gatene, det ble flere demonstrasjoner og mer politisk uro.

Da den unge bloggeren Jabbar Saval Anlis mor ville arrangere en pressekonferanse mot sønnens fengsling, hadde myndighetene fått nok. Dagen etter var huset stengt. Årsaken var “mangel på avtale etter ny lov”.

Les mer om bloggeren her.

– Utleieren av lokalene fikk besøk av politiet og beskjed om å kaste oss ut. Han fortalte at han var lei for å måtte gjøre det, men at han var redd for sin egen sikkerhet.

Det sier journalist Vugar Gojayev, og tidligere koordinator for Menneskerettighetshuset i Baku. I mars 2011 stengte myndighetene huset.

Flittig brukt

Menneskerettighetshuset i Baku ble bygget som samlingssted for åtte aserbajdsjanske organisasjoner, som blant annet jobber for presse- og ytringsfrihet og homofiles rettigheter.

– Det er svært få uavhengige plasser å treffes på i Aserbajdsjan, og menneskerettighetshuset Azerbaijan Human Rights House ble flittig brukt til møter, trening og debatt blant journalister og aktivister, sier Ane Tusvik Bonde, regional leder av Øst-Europa og Kaukasus-området for Human Rights House Foundation (HRH).

Med blant annet midler fra HRH ble Menneskerettighetshuset i Baku åpnet i april 2009.

Laget ny lov for å stenge huset

Loven som ikke trådte i kraft før i 2009, kunne ikke brukes til å stenge Menneskerettighetshuset, fordi husavtalen ble inngått i 2007. Derfor laget presidenten et påbud som stengte huset.

– Problemet er at myndighetene ikke vil lage noen ny avtale med oss, sier Tusvik Bonde.

Må si unnskyld

Det finnes ingen mal om hvordan avtalen skal gjøres, det eneste som er formulert, er at HRH må fortelle om hvordan de respekterer aserbajdsjansk lov og kultur.

– Huset har vært stengt i over et år nå. Vi har ikke hørt fra dem på seks måneder, men håper på å få i havn en ny avtale, for per i dag har journalistene, aktivistene og menneskerettighetsorganisasjonene få steder de kan møtes, avslutter hun.

Journalen har etter gjentatte forsøk ikke lyktes med å komme i kontakt med Aserbajdsjans ambassade i Stockholm.

 

Human Rights House Network:

  • Organisasjon etablert i 1989.
  • Sekretariat i Norge og Sveits.
  • Jobber for å beskytte, styrke og støtte
    menneskerettighetsorganisasjoner.
  • Gir informasjon om nye organisasjoner.
  • Gir råd om utvikling av prosjekter i organisasjoner.
  • Driver lobbyisme og pengeinnsamling.