– Journalister er de mest korrupte av alle

Handelsminister Faruk Khan gikk hardt ut mot den bangladeshiske pressen i april. Journalistene svarte med å saksøke ministeren for ærekrenkelser.
Mandag, 23 mai, 2011 - 10:12


I et møte med den bangladeshiske saltindustrien den 5. april, skal handelsminister Faruk Khan ha kalt journalister “de mest korrupte av alle”. Videre sa han at de “rapporterer usannheter for å selge aviser, og noen ganger tyr de til utpressing”, ifølge den bangladeshiske nettavisen bdnews24.

Dagen etter varslet presseorganisasjonene Bangladesh Federal Union of Journalists (BFUJ) og Dhaka Union of Journalists (DUJ) kraftige reaksjoner dersom han ikke trakk tilbake påstandene.

Ikke lenge etter gikk en journalist til sak mot ministeren. Kravet var 50 millioner taka, som tilsvarer ca fem millioner norske kroner, i oppreisning for ærekrenkelser.

Les mer om korrupsjon i Bangladesh her.

Matvarepriser

Bakgrunnen for uttalelsene skal ha vært stadig økende matvarepriser i landet.

– Handelsministeren har svært stor innflytelse i Bangladesh, sier Mofizur Rhaman til Journalen. Han er førsteamanuensis i massekommunikasjon og journalistikk ved Universitetet i Dhaka.

– Folk har det tøft, og prisen på nødvendigheter går stadig oppover. Mediene følger derfor svært nøye med, sier Rhaman, som mener presset på handelsdepartementet de siste månedene førte til Khans krasse kommentarer.

Rhaman mener at kommentarene sender et feil budskap til folk, og understreker at mange i departementet er uenige med handelsministeren.

– Kommentaren hans er åpenbart ikke akseptabel, og den representerer ikke hele regjeringens syn.

Trakk seg

Mohammad Sumon Sarder, som er korrespondent i Rajshahi for nyhetsbyrået CNS, mente dette svertet folks oppfatning av journalister. Han tok derfor saken opp i retten, med et erstatningskrav på 50 millioner taka dersom ministeren ikke ba om unnskyldning. Tre av vitnene han oppnevnte, hevdet imidlertid at de ikke var informert om dette på forhånd, skriver bdnews24.com.

Tirsdag 10. mai kunne avisen Peoples View melde at informasjonsminister Abdul Kalam Azad ba om unnskyldning for handelsministerens uttalelser. Sarder gjorde dermed helomvending og trakk tilbake søksmålet.

Liten betydning

– Journalistene lyktes i å få oppmerksomhet, men det at de saksøkte handelsministerente vil ha liten innvirkning på regjeringens politikk, mener korrespondent i Al Jazeera, Nicolas Haque. Han snakker med Journalen på telefon fra Bangladesh.

– Millionsøksmålet var et show for å understreke poenget, men det har også bidratt til å sette temaene inflasjon og matvarepriser på agendaen, sier Haque. Han tror likevel ikke mediene har store muligheter til å påvirke handelsdepartementets avgjørelser i saken.

– Nei. De må kommer ingen vei med bare å rette beskyldninger mot hverandre. Problemet er mer komplisert enn som så, sier Haque.