Med rett til å skyte

Elitepolitiet i Bangladesh har myndighet til å arrestere og drepe. Det innskrenker ytringsfriheten, mener journalister.
Mandag, 23 mai, 2011 - 10:12


Den 23. mars ble den 17 år gamle bangladeshiske studenten Limon skutt av elitestyrken i det bangladeshiske politiet. Politiet lette etter en terrorist iført rød t-skjorte, og da Limon tilfeldig gikk ned gata med sin røde t-skjorte, ble han skutt og fengslet. Han måtte amputere foten.

Limon har blitt et symbol på en overhengende fare for det bangladeshiske folket.

Ifølge The Guardian mener flere menneskerettsaktivister at politielitegruppen Rapid Action Battalion (RAB) har drept over tusen mennesker siden gruppen ble dannet i 2004. Drapene skjer uten at ofrene får saken sin gjennom rettsapparatet.

Drap under kryssild

RAB er en elitestyrke i det bangladeshiske politiet, som ble dannet for å slå ned på den økende kriminaliteten og terrorfaren i Bangladesh i 2004. Gruppen fikk myndighet til å drepe, uten at den mistenkte har vært gjennom rettsapparatet. RAB kaller drapene drap under kryssild.

Shariful Hasan er journalist i Prothom Alo, en av de største avisene i Bangladesh. Han sier at det bangladeshiske folket først aksepterte RABs myndighet fordi de i hovedsak drepte opprørere og kriminelle.

– Men etter hvert så vi at RAB drepte mennesker som ikke var terrorister, og dette provoserte mediene og menneskerettsorganisasjonene.

I Limons tilfelle mener Hasan at RAB hadde satt seg som mål å drepe en terrorist, og at de feilaktig skjøt den uskyldige studenten.

– Problemet er at de etter å ha skutt ham, ikke vedkjenner seg feilen. De prøver isteden å knytte Limon til den terrormistenkte. Myndighetene tar heller ikke ansvar. De vil heller forsvare RAB ved å godkjenne falske anklager, sier Hasan.

Les om Bangladeshs partisystem her.

Tvunget til stillhet

Hver gang et drap under kryssild skjer, sender RAB ut en pressemelding om hvem som er drept, og hvorfor. 

– Vi undersøker og gransker hva som har skjedd hver gang disse pressemeldingene kommer. Vi blir ikke sensurert, mener Hasan.

Samia Rahman, doktorgradstipendiat ved Universitetet i Dhaka, har en annen oppfatning.

– Journalistene endrer sjelden pressemeldingene fra RAB, hevder Rahman, som forsker på mediebildet i Bangladesh. Hun fortsetter:

– Hvis pressen tolker eller undersøker rapportene, vil kanskje myndighetene og RAB presse dem til å ikke trykke. Kanskje også stenge hele bedriften.

Hun mener at man ikke sier imot RAB og militæret, og det å skrive om dem også er senstitivt.

– Folket vet hva som har skjedd, men protesterer ikke, sier Rahman.


Samia Rhaman mener journalister ikke vil kritisere myndighetene av frykt for å bli straffet. Foto: Tellef Dahll

Dreper ikke journalister

Hasan mener myndighetene bruke RAB til å fjerne personer som kan sverte dem. Likevel er ikke målet å drepe journalister.

– RAB har aldri som mål å drepe, men har flere ganger trakassert og torturert journalister. 

På tross av de mange drapene under kryssild har ingen personer med tilknytting til RAB blitt dømt for drap eller andre brudd på menneskerettigheter, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human rights watch.

– RAB dreper aldri med hensikt, men de dreper uskyldige hvis ordrene kommer fra høyere hold, som for eksempel fra en leder i politikken, sier Hasan.

Aldri planlagte drap

Bangladeshs ambassadør til Norden, Gousal Azam Sarker, mener at journalister har pressefriheten på sin side.

– Journalister kan kritisere myndighetene, og de gjør også nettopp det. Vi har private aviser og tv-stasjoner som har kritiske artikler og talkshow. Pressefrihet er nedskrevet i grunnloven og er derfor ikke et problem.

Sarker har ikke satt seg inn i Limon-saken, men mener RAB gjør en god jobb.

– Det ordinære politiet kunne ikke hamle opp mot den økende kriminaliteten. Derfor trengte vi RAB, og de gjør en god jobb.

Når det gjelder drap under kryssild,  mener Sarker at drapene aldri er planlagte.

– Det finnes også politimenn som blir drept, og de har også rett til å leve. Derfor dreper RAB kun i selvforsvar.

– Hele 44.000 mennesker har blitt arrestert av RAB, og hvis de drepte med vilje, ville mange tusen ha blitt drept. Derfor vet vi at de kun handler i selvforsvar, sier Sarker.

Bangladeshere lever med en overhengende frykt for å bli tatt av elitepolitiet RAB. Foto: Joakim S. Enger

Den siste dråpen

Al Jazeeras korrespondent i Bangladesh, Nicolas Haque, mener at en fullstendig rapportering rundt et drap under kryssild kan endre situasjonen i Bangladesh. Limon-saken har blitt et eksempel på dette.

– Limon-saken kan være dråpen som får begeret til å renne over, noe som får folket til å reagere. I mange saker blir uskyldige skutt og drept, men da er det vanskelig å bygge opp historien. I dette tilfellet lever offeret.

Hauqe forklarer at Limon-saken er den første darp under kryssild-saken mediene dekker helhjertet. Det kommer av mengden bevis som støtter Limon.

– Han representerer svært mange unge i Bangladesh, en ung fyr som går nedover gata, og som blir et offer. Han treffer den nasjonale psyken og følelsen av urettferdighet på en ny måte, sier Haque.