Avviser at han blander seg i redaksjonelle avgjørelser

Bangladeshisk medieeier mener pressen i hjemlandet får jobbe fritt.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:09

Latifur Rahman er regnet som en av de mektigste personene i Bangladesh. Han eier blant annet den engelsk-språklige avisen The Daily Star og den store bengali-avisen Prothom Alo. Han er også eier av radiostasjonen ABC Radio, og ifølge forretningsmannen er det lite å utsette på pressefriheten i hjemlandet.

- Aviser drives uavhengig, og vi eiere går ikke inn og blander oss. Det er stort sett en fri presse i Bangladesh, sier han.

Stort navn

Journalen pratet med Rahman da han var i Oslo for å motta en pris for sitt forretningsarbeid. Det var stiftelsen Business for Peace som stod bak tildelingen, og ifølge dem har forretningsmannen fremmet etisk forsvarlig handel og vært et eksempel til etterfølgelse for mange andre i hjemlige trakter.

Se intervjuet med Latifur Rahman her

Nesten alle aviser i Bangladesh er privateide, og det er vanlig at eieren også sitter med det redaksjonelle ansvaret. De største kringkasterne er de statlige eide Radio Bangladesh og Bangladesh Television.

Latifur Rahman i diskusjon med kollega Mahbubur Rahman. Foto: Marthe Vee

Upopulær vakthund

Latifur legger ikke skjul på at det kan være krevende å drive kritisk journalistikk i landet sitt.

- Ingen liker kritikk. Når pressen er vakthund og kritiserer de som styrer, liker ikke myndighetene det.

Men Rahman mener dette ikke er annerledes i Bangladesh enn andre steder i verden.

- Journalistene er ikke nødvendigvis de mest populære, når det lages kritiske saker om myndighetene. Men det er del av det å jobbe i media, og sånn tror jeg det er overalt i verden, sier han.

Rahman er en forretningsstjerne i hjemlandet. I tillegg til de tre mediehusene eier han en rekke andre selskaper