Fotfølges på jobb

Al Jazeeras korrespondent i Bangladesh har fått telefontrusler etter at han laget en kritisk nyhetsreportasje.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:09

– Det er en uskreven regel at man ikke skal oppholde seg samme sted mer enn 15 minutter, sier Nicolas Haque.

Han jobber som reporter for den verdensomspennende TV-kanalen Al Jazeera i Bangladesh og har opplevd ubehag i sitt forsøk på å drive kritisk journalistikk. Anonyme telefontrusler og uthenging på Twitter er hverdagen for Haque, men journalisten nekter å la seg stoppe.

– Jo flere kjepper som blir stukket i hjulene, jo raskere ønsker jeg å trå, sier han.

Sterke reaksjoner

Det hele startet 16. februar i år. Haque publiserte en sak om Golam Azam, som er tiltalt for krigsforbrytelser under Bangladesh’ frigjøringskrig fra Pakistan i 1971.

Se Haques reportasje som startet stormen her.

I perioden 1969-2000 var Azam leder for det islamske partiet Jamaat. Han støttet Pakistan i krigen fordi at han fryktet en frigjøring fra Pakistan ville føre til splittelse i det muslimske verdenssamfunnet.

I dag føres saken hans for et tribunal, en egen domstol bangladeshiske myndigheter har oppnevnt for å stille krigsforbrytere fra frigjøringskrigen for retten.

Les mer om landets politiske historie her.

Haques reportasje vakte reaksjoner innenlands. Avisen The Daily Star skrev flere kritiske artikler om Haques reportasje. De mente reportasjen var et forsøk på å ødelegge for domstolens arbeid og dermed hindre rettferdighet for de som døde i frigjøringskrigen.

– Det er direkte feil, sier Haque med hevet stemme.

Forsto at det ville bli kontrovers

Kritikken mot Azam-innslaget kom ikke helt uventet på journalisten Haque. Før publisering ble han advart om at det kunne komme reaksjoner på reportasjen.

– Jeg ble fortalt at det ville vekke folks følelser, sier han.

I ettertid har han blitt oppringt av ukjente som ber han være forsiktig med hva han skriver.

Måtte på sikkerhetskurs

Haques sjefer er bekymret for sikkerheten hans, og sent i mars ble han sendt på sikkerhetskurs for journalister.

– Det er en trening alle journalister burde ha. Du lærer om for eksempel førstehjelp og sunn fornuft, sier han. Fortsatt lever han uten livvakter, og sier han ikke er redd selv om arbeidsvilkårene kan være farlige.

– Jeg er glad for å jobbe her – det er et interessant sted å rapportere fra, sier Haque.

Til tross for ubehagelige opplevelser trives Haque som journalist i Bangladesh. Foto: Privat

Følges av ukjente

Nicolas Haque og hans kamerateam er sjeldent alene på reportasjetur i Bangladesh. Nå er det hverdagslig at noen holder oppsyn med dem mens de er i feltet. Korrespondenten tror det er sikkerhetstjenestens folk.

– De tar bilder og henger i nærheten, sier Haque.

– Tar de noen gang kontakt med deg?

– Nei, det ville nok ødelagt poenget. De er der for å skape frykt – for å skremme meg, sier journalisten.

Mer harde nyheter

Haque mener saken har brakt noe positivt med seg. Med støtte fra sin redaktør bruker reporteren mer tid på politiske saker, noe Haque refererer til som harde nyheter.

Han mener det er viktig at man fokuserer på at innholdet har journalistisk verdi, og ikke tar hensyn til hva myndighetene kommer til å synes om saken.

Støtte fra utlendinger

Haque har fått støtte også. Han forteller at han har fått mange eposter med oppmuntringer, men de er i hovedsak fra folk utenfor Bangladesh. Bloggen Bangladesh War Crimes Tribunal dekker tribunalets arbeid. I et omfattende innlegg på bloggen skriver David Bergman, en britisk journalist som jobber i Bangladesh, hvorfor han mener kritikken mot Haque er gal.

“Å stoppe publiseringen av ulike syn på saken er ikke i tribunalets interesse”, konkluderer Bergman.

Konsekvenser for Al Jazeera

I etterdønningene av saken fikk Al Jazeera beskjed fra sin utleier at de måtte forlate kontorene i hovedstaden Dhaka. Det ble ikke oppgitt noen grunn. I dag jobber Haque og hans medarbeidere i kanalen hjemmefra.

Vil skrive bok

Nicolas Haque har ambisjoner om å skrive en bok om sine opplevelser som korrespondent i Bangladesh før han drar fra landet.

– Det er så mange små ting man ikke kan inkludere i en nyhetssak, men som er veldig illustrerende for kulturen i landet, sier journalisten. Han har hittil fire år bak seg som journalist i landet, og holder rede på hverdagens hendelser i en dagbok.

– Det er en god vane å skrive dagbok – særlig hvis du vil skrive en bok senere, mener Haque.

 

Nicolas Haque:

  • Fransk journalist
  • Bangladeshiske foreldre
  • Elleve års erfaring som nyhetsjournalist
  • Jobbet fire år i Al Jazeera
  • Har tidligere jobbet i ITN (britisk tv-kanal), BBC News og ABC News