Livredde for å drive kritisk journalistikk i Bangladesh

- I bunn og grunn er det en frykt for å bli drept, sier Nicolas Haque, reporter for Al Jazeera.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:09

Han mener at informasjonen som kommer ut til leserne, i stor grad er refererende journalistikk, og hendelsesnyheter.

- De lokale journalistene er redde, sier han.

Al Jazeera-reporter Nicolas Haque gir et eksempel på den lokale pressens selvsensur. Tidligere i år var det en fergeulykke i Munshiganj. Mange lokale medier dekket hendelsen, og én måned etter kom en granskningsrapport om ulykken.

- Vi skrev om rapporten, men absolutt ingen av de lokale mediene gjorde det, sier Haque.

Han mener de lokale journalistene ikke torte å skrive saken fordi den inneholdt kritikk av folk i maktposisjoner.

Konflikter blant journalister

Journalen har vært vitne til konflikter og uenigheter blant journalister fra Bangladesh. Blant annet ble avistegneren Arifur Rahman kritisert av TV-reportere fra hjemlandet.

Torturert og fengslet

To bangladeshiske journalister Journalen har snakket med, har måttet flykte til Norge på grunn av forfølgelse. Den ene er Jahangir Akash. Han ble torturert og fengslet fordi han drev kritisk journalistikk, og måtte søke asyl i Norge.

Avistegner Arifur Rahman har bodd i Norge i ett og et halvt år. I hjemlandet er han truet på livet på grunn av en karikaturtegning. Han mener journalister fra Bangladesh er redde for å innrømme mangel på pressefrihet.

Journalistpar drept

Hele 18 journalister har blitt drept siden 1996, og i 12 av tilfellene er drapene knyttet til deres yrke som journalist.

Journalistparet Sagar Sarwar og Mehrun Runi ble myrdet i sin egen seng den 11. februar i år. Kilder sier at ekteparet jobbet med en rapport om korrupsjon i energisektoren i Bangladesh, og mener dette er motivet for drapet.

- Vi har ingen forbud

Ikke alle er enige om hvordan pressefrihetens kår i Bangladesh er. Journalen har møtt to bangladeshiske journalister som mener at de kan uttrykke seg om hva de vil.

- Bangladesh er ikke annerledes enn andre land. Vi journalister har inget forbud eller grenser som hindrer oss, sier Sanaul Haq, som er TV-korrespondent for ATN Bangla.

Også myndighetene stiller seg bak det. Kansleren for Bangladesh’ ambassade i Stockholm, Khandker Masudul Alam, mener landet har full pressefrihet.

- Bangladesh har en god situasjon når det gjelder pressefrihet. Det er ingen form for kontroll av mediene, sier Alam.

Han mener landet har full pressefrihet, og at regjeringen ikke blander seg inn i medienes frihet. I tillegg legger han vekt på det økende tallet medier i landet - både av aviser og private tv-kanaler. Han mener dette er med på å skape god medieflyt og ulike syn på saker.

- De retningslinjene som finnes, handler om rikets sikkerhet og lignende. Vi har ikke regler som legger bånd på pressefrihet, sier Alam.

Motstridende interesser

Det samme mener medieeier Latifur Rahman, som mottok en pris for etisk forretningsvirksomhet i Oslo 8. mai 2012.

- Aviser drives uavhengig, og vi eiere går ikke inn og blander oss. Det er stort sett en fri presse i Bangladesh, sier han.

Rahman eier blant annet avisen The Daily Star. Dette er den samme avisen som trykket truende artikler om Nicolas Haque. Men Rahman eier også Prothom Alo som publiserte avistegningen til Arifur Rahman, noe som igjen førte til at karikaturtegneren måtte flykte. De to eksemplene kan illustrere noe av motsetningene i pressefrihetens kår i Bangladesh.

Dårlig rangering

Bangladesh blir rangert som land nummer 129 av 179 på Reportere uten grensers presseindeks.

- Mange journalister opplever vold og trusler, og det er hovedgrunnen til at vi vurderer dem på denne måten, sier Benjamin Ismaïl fra Reportere uten grenser.

Reportere uten grenser er bekymret for journalistene i landet, og muligheten de har til å jobbe fritt. Vurderingen av pressefriheten i Bangladesh er gjort på bakgrunn av samtaler med bangladeshiske journalister.

Driver selvsensur

Mainul Islam Khan har tidligere arbeidet for Reportere uten grenser, men er nå frilansjournalist i Bangladesh. Han forteller også om frykt blant journalistene.

- Selvsagt er de redde. De er redde for å drive undersøkende journalistikk, for å publisere historier, å miste jobben, eller i verste fall bli drept, sier Khan.

Han mener mange journalister driver selvsensur, og at hovedgrunnen til dette er frykt. I tillegg trekker han frem medienes politiske avhengighet som et stort problem.

- Så å si alle journalister er tilknyttet et politisk parti. De unngår derfor å skrive kritisk om dette partiet, sier Khan.

Bangladesh

  • Styringsform: Parlamentarisk republikk
  • Befolkning: 161 083 800 (juli 2012 estimat)
  • Drepte journalister hittil i år: 2
  • Drepte journalister i 2011: 0
  • Fengslede journalister hittil i år: 0
  • Fengslede journalister i 2011: 0

    Kilder: CIA Factbook og Committee to Protect Journalists