Strid om journalistdrap

Et bangladeshisk journalistektepar ble brutalt myrdet i sitt eget hjem i februar.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 14:09

Den 11. februar i år ble ekteparet Sagar Sarwar og Mehrun Runi funnet knivstukket i sitt eget hjem i hovedstaden i Bangladesh, Dhaka.  Det var deres fem år gamle sønn som fant foreldrene tildekket av blod og drept. Han ringte straks bestemoren som bodde i nærheten.

Sagar Sarwar var nyhetsredaktør i Massranga, en privat TV-stasjon, og Mehrun Runi var reporter for ATN, en annen privat TV-stasjon. Runi jobbet særlig med stoff om energisektoren, et spesielt omstridt felt i Bangladesh. Journalister i landet strides nå om hva som kan være årsaken til drapet.

Journalistisk motivert drap

Mainul Islam Khan er frilansjournalist i Bangladesh og har tidligere arbeidet for interesseorganisasjonen Reportere uten grenser som deres kontakt i landet. Han mener det er mange indikasjoner på at dette er et journalistisk motivert drap. Det mener de flest kollegaene til avdøde Sarwar og Runi, iser Khan.

- Jeg har snakket med kollegaer av Runi og Sarwar, og flesteparten er overbevist om at det er en forbindelse mellom yrket deres som journalist og drapene, sier han.

Les også: Ny etterforskning av journalistdrap

Spekulasjoner

I etterkant av drapene har det versert flere rykter i det journalistiske miljøet. Kilder har sagt til Times of Assam at ekteparet jobbet med en rapport om korrupsjon i energisektroren i Bangladesh. Flere venner og kollegaer av ekteparet mener rapporten er årsaken til at de ble drept, og at gjerningspersonene trolig skulle ha tak i en video Mehrun Runi hadde laget om rapporten.

Islam Khan kjenner godt til disse ryktene, og nevner også at bildene fra åstedet viser noen tomme kassetter på gulvet. Ingen vet sikkert om dette er forsvunnede taper, men flere spekulerer i dette. I tillegg var begge laptopene deres stjålet.

Journalistparet Sagar Sarwar og Mehrun Runi sammen med sønnen. Foto: Nazmus Saquib

Hadde ingen fiender

Sanaul Haq var kollega med Mehrun Runi i sju år, og har en oppfatning om motivet for drapene. Han forteller om et vennlig ektepar som var gode på å kommunisere med andre, og som ikke hadde noen fiender. Selv om paret var profesjonelle journalister, tror han ikke drapene hadde noe med deres arbeid som journalister å gjøre.

- Jeg tror ingen kollegaer vil si at Runi ble drept for sin rolle som journalist, sier han.

Se Sanaul Haq fortelle om sin kollega her.

Frilansjournalisten Islam Khan kan fortelle at høyesterett nylig besluttet at mediene ikke kan skrive noe kritisk om drapene.

- Vi må være forsiktige når vi snakker om mordene, sier Khan.

Tror ikke politiet løser gåten

Mofizr Rhaman er førsteamanuensis i mediefag ved universitetet i Dhaka. Han fordømmer drapet og krever at de som står bak, stilles for retten. Han forteller at drapene har skremt journalistene i landet, og at en reporter kom til han etter hendelsen og sa hun ville slutte i yrket og forlate landet.

Myndighetene sier at de gjør sitt ytterste for å arrestere gjerningsmennene, men Rhaman har liten tro på at politiet i landet skal finne de som står bak drapene.

- Jeg tror makthavere i landet har tilknytning til drapet og at sannheten derfor aldri vil komme frem, sier han.